ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις σε βάρος της Βενεζουέλας και δύο εταιρειών που μετέφεραν πετρέλαιο στην Κούβα

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 5 Απριλίου 2019, 23:48
ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις σε βάρος της Βενεζουέλας και δύο εταιρειών που μετέφεραν πετρέλαιο στην Κούβα

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα νέες κυρώσεις σε βάρος 34 πλοίων της δημόσιας πετρελαϊκής εταιρείες της Βενεζουέλας PDVSA, καθώς και σε βάρος δύο άλλων εταιρειών που εδρεύουν στη Λιβερία και την Ελλάδα, με σκοπό να εντείνουν τις πιέσεις στο καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο.

Στη "μαύρη λίστα" του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ προστίθενται έτσι άλλες δύο εταιρείες και ένα δεξαμενόπλοιο που κατηγορούνται από την Ουάσιντγκτον ότι μετέφεραν αργό από τη Βενεζουέλα στην Κούβα, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς σε ομιλία του στο Χιούστον του Τέξας. Πρόκειται για τις εταιρείες Ballito Bay Shipping Incorporated που εδρεύει στη Λιβερία και ProPer In Management Incorporated, με έδρα την Ελλάδα, καθώς και για το δεξαμενόπλοιο Despina Andrianna.

"Το πετρέλαιο της Βενεζουέλας ανήκει στους Βενεζουελάνους. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να σκούν κάθε δυνατή διπλωματική, οικονομική πίεση για να επιτύχουν μια ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία", είπε ο Πενς, επαναλαμβάνοντας ότι η Ουάσινγκτον αφήνει ανοιχτά "όλα τα ενδεχόμενα".

"Δεν συμφέρει τον Νικολάς Μαδούρο να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών", υπογράμμισε, ενώ κατηγόρησε και την Κούβα ότι "συνεχίζει να επωφελείται και να στηρίζει το παράνομο καθεστώς" στο Καράκας.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ καθώς και περίπου 50 άλλες χώρες, αναγνωρίζουν ως νόμιμο, μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό. Όμως οι πιέσεις και οι κυρώσεις δεν έχουν οδηγήσει μέχρι στιγμής στην ανατροπή του Μαδούρο, ο οποίος στηρίζεται από πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία και η Κίνα.

Στην εταιρεία PDVSA, τον πυλώνα της οικονομίας της Βενεζουέλας, είχαν ήδη επιβληθεί κυρώσεις από την αμερικανική κυβέρνηση.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 5 Απριλίου 2019, 23:48