Το νομοσχέδιο με το οποίο επιβάλλονται κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400 εγκρίθηκε από την Γερουσία των ΗΠΑ με μεγάλη πλειοψηφία.

Το νομοσχέδιο για την Εθνική Άμυνα των Ηνωμένων Πολιτειών και τον αμυντικό προϋπολογισμό στο οποίο προβλέπονται και οι κυρώσεις προς την Τουρκία εγκρίθηκε με 84 ψήφους έναντι 13 κατά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είχε προηγηθεί η έγκριση του νομοσχεδίου και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με ψήφους 335 υπέρ και 78 κατά.

Το νομοσχέδιο επίσης προβλέπει μέτρα για να καθυστερήσει ή να εμποδιστεί η προγραμματισμένη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία και το Αφγανιστάν, δυσκολεύοντας επίσης τον πρόεδρο να αναπτύξει στρατιωτικό προσωπικό στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

Οι νομοθέτες συμπεριέλαβαν, επίσης, αναφορές που θα υποχρέωναν τον πρόεδρο να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την αγορά των S-400.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απειλή βέτο του Τραμπ

Το νομοσχέδιο θα σταλεί στη συνέχεια για υπογραφή από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει πει ότι θα υποβάλει βέτο, διαμαρτυρόμενος για πρόνοιες που δεν έχουν σχέση με τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου ή τις κυρώσεις στην Τουρκία.  Μάλιστα είχε ζητήσει από τους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές και γερουσιαστές να μην ψηφίσουν υπέρ του νομοσχεδίου κάτι που οι ίδιοι ωστόσο αγνόησαν.

Συγκεκριμένα οι αντιρρήσεις του Ντόναλντ Τραμπ σχετίζονται με ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, οι οποίες προβλέπουν την αλλαγή ονομάτων σε στρατιωτικές βάσεις αλλά και νομική προστασία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ορισμένα από τα οποία, όπως είναι γνωστό, ο Αμερικανός πρόεδρος διατηρεί ένα ανοιχτό μέτωπο.

Εφόσον ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίσει να επιμένει σε αυτή τη στάση, το νομοσχέδιο θα επιστρέψει στο Κογκρέσο, όπου θα χρειαστεί ενισχυμένη πλειοψηφία τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία προκειμένου να ξεπεράσει τον σκόπελο του προεδρικού βέτο. Σε αυτή την περίπτωση, ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι υποχρεωμένος να υπογράψει το νομοσχέδιο, το οποία θα τον αναγκάσει να επιβάλει πέντε διαφορετικού είδους κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι κυρώσεις αυτές προβλέπονται στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων (CAATSA). Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, οι κυρώσεις θα έπρεπε να είχαν ήδη ενεργοποιηθεί. Η απροθυμία, όμως, του Λευκού Οίκου, φαίνεται ότι ανάγκασε τους Αμερικανούς νομοθέτες να συμπεριλάβουν τη πρόβλεψη των κυρώσεων στο NDAA, ένα νομοσχέδιο που παραδοσιακά περνάει με διακομματική στήριξη και ευρεία πλειοψηφία.

Οργή στην Τουρκία

Χθες Πέμπτη, τέσσερις πηγές -συμπεριλαμβανομένων δύο Αμερικανών αξιωματούχων- είχαν δηλώσει στο Reuters ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία για την απόκτηση των ρωσικών S-400.

Σε μια πρώτη αντίδραση στην Τουρκία, ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας θα «γύριζε εναντίον των ΗΠΑ και θα έβλαπτε τις σχέσεις μεταξύ των δύο μελών του ΝΑΤΟ».

«Οι κυρώσεις δεν θα επιτύχουν κανέναν θετικό αποτέλεσμα, αλλά θα είναι αντιπαραγωγικές. Θα έβλαπταν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών» είπε ο αξιωματούχος, σχολιάζοντας τις πληροφορίες από τις προαναφερθείσες πηγές.

Διαβάστε επίσης:

Επικυρώνει ο Τραμπ τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης