Το Ιράν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αποφάσισε με την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεχίσει στις Βρυξέλλες «τις επόμενες ημέρες» τις συνομιλίες τους σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία του πυρηνικού του προγράμματος που διακόπηκαν τον Ιούνιο.

Ο αρμόδιος διαπραγματευτής της Ε.Ε. Ενρίκε Μόρα είχε την Πέμπτη στην Τεχεράνη συνάντηση που διήρκησε ώρες με τον Ιρανό υφυπουργό Εξωτερικών Αλί Μπαγερί, την ώρα που οι Δυτικοί χάνουν την υπομονή τους με την άρνηση του Ιράν να ορίσει ημερομηνία για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων προκειμένου να διασωθεί η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μόρα εξήγησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι η Ε.Ε. “είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Ιράν και τις άλλες πλευρές ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ενός αποτελέσματος αποδεκτού από όλες τις πλευρές”, ανακοίνωσε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος τις επόμενες ημέρες στις Βρυξέλλες», πρόσθεσε. Ενώ ο Μόρα ήταν στην Τεχεράνη, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ήταν στην Ουάσινγκτον για να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Μπορέλ, η Ε.Ε. θα συγκαλέσει συνεδρίαση των διαπραγματευτών της συμφωνίας μόλις συμφωνήσουν όλες οι πλευρές, και αναμένει τις απαντήσεις της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης για το θέμα αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Τεχεράνη πάντως υπάρχει δυσπιστία. «Για το Ιράν, το θέμα είναι να καταλήξουμε σε απτά αποτελέσματα. Πρέπει να καταλήξουμε σε μια συγκεκριμένη συμφωνία, αλλά υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για τη βούληση των Αμερικανών να τηρούν τις δεσμεύσεις τους», αναφέρει η ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης