Οριακό προβάδισμα στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 25,6% έναντι 24,4% των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) έδωσε πριν από λίγο το ARD, μεταδίδοντας τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων.

Ακολουθούν οι Πράσινοι με 14,7%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11,6%, η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 10,3%, και η Αριστερά με το οριακό 5%. Με αυτά τα ποσοστά, όλοι οι συνδυασμοί εκτός από το SPD, τους Πράσινους, την Αριστερά, είναι πιθανοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε live από τη Deutsche Welle 

 

Με τα ποσοστά που είχαν διαμορφωθεί περίπου στις 10 το βράδυ (ώρα Ελλάδας), οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι βρίσκονται 5 μονάδες πάνω από την προηγούμενη εκλογική επίδοση τους. Οριακά κερδισμένοι σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές είναι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίθετα, απώλειες άνω του 2% καταγράφει η Εναλλακτική για τη Γερμανία, πάνω από 4% χάνει η Αριστερά και, περισσότερο από όλους, χάνουν οι Χριστιανοδημοκράτες που βρίσκονται 8% κάτω από το προηγούμενο εκλογικό ποσοστό τους.  

Στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών που έγινε λίγο μετά το τέλος της εκλογικής διαδικασίας, έγινε σαφές ότι η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης θα είναι χρονοβόρα. Και ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Όλαφ Σόλτς και ο επικεφαλής του CDU, Άρμιν Λάσετ, διεκδικούν την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Το ποιος θα γίνει καγκελάριος, ωστόσο, εξαρτάται από τις διαθέσεις των Πράσινων και των Ελεύθερων Δημοκρατών. 

Ο επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών, Κρίστιαν Λίντνερ, είπε, μάλιστα, ότι το κόμμα του θα πρέπει να μιλήσει με τους Πράσινους για να αποφασίσουν από κοινού με ποιον θα συνεργαστούν. Η Αναλένα Μπέρμποκ, η επικεφαλής των Πρασίνων, είπε ότι κύριο μέλημα της είναι να εξασφαλίσει ότι τα θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον θα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της επόμενης κυβέρνησης. 

«Ο λαός της Γερμανίας αποφάσισε, το SPD έχει ενισχύσει τα ποσοστά του κι αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία. Απόψε θα έχουμε μια μακρά νύχτα, ξέρω όμως ότι πολλοί Γερμανοί ψήφισαν το SPD και θέλουν ο επόμενος καγκελάριος να είναι ο Όλαφ Σολτς» δήλωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών. 

Ο επικεφαλής του CDU, Αρμίν Λάσετ, δήλωσε ότι μολονότι δεν «είμαστε ευχαριστημένοι με τα έως τώρα αποτελέσματα», αναμένεται η νύχτα να είναι μακρά. Προχώρησε μάλιστα στην πρόβλεψη ότι ενδέχεται να υπάρξει τρικομματική κυβέρνηση.

Στα κεντρικά των Σοσιαλδημοκρατών επικρατεί κλίμα ευφορίας, με τον γενικό γραμματέα του κόμματος, Λαρς Κλινγκμπέιλ, στις πρώτες του δηλώσεις να λέει ότι ο Όλαφ Σολτς έχει κερδίσει το δικαίωμα να σχηματίσει κυβέρνηση. 

 

 

Η εικόνα των εδρών μετά την ανακοίνωση των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων είναι η ακόλουθη:

Τι έδειξαν τα exit polls

Απόλυτη ισοπαλία έδειξαν τα exit polls μετά το κλείσιμο της κάλπης στη Γερμανία, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) έλαβαν το 25% των ψήφων. Οι Πράσινοι, οι οποίοι μέχρι τον Απρίλιο προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις, έλαβαν  15%, ενώ το ποσοστό των Ελεύθερων Δημοκρατών φτάνει το 11%. Το αριστερό Die Linke κέρδιζε 5% των ψήφων, με το οποίο μπαίνει στη Βουλή, ενώ η ακροδεξιά και ξενοφοβική Ενναλακτική για τη Γερμανία έχει ποσοστό 11%.  

Δεύτερο exit poll για το κανάλι ZDF έδωσε προβάδισμα στο SPD του Όλαφ Σολτς με 26%, ενώ το CDU ακολουθεί με 24%.

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης