Ισπανία: Οι Σοσιαλιστές κερδίζουν στις περισσότερες περιφέρειες - Χάνει η Αριστερά τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Μαΐου 2019, 08:56
Ισπανία: Οι Σοσιαλιστές κερδίζουν στις περισσότερες περιφέρειες - Χάνει η Αριστερά τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη

Το ισπανικό Σοσιαλιστικό κόμμα PSOE εκτός από τις ευρωεκλογές αναδεικνύεται και νικητής στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Οι Σοσιαλιστές αναδείχθηκαν νικητές σε 10 από τις 12 αυτόνομες Περιφέρειες, που αναδείκνυαν τοπικά κοινοβούλια -εκτός από την Καντάβρια και τη Ναβάρα. Βέβαια, πέραν της απόλυτης πλειοψηφίας που εξασφάλισαν στην Εξτρεμαδούρα και Καστίλια - Λα Μάντσα, στις υπόλοιπες Περιφέρειες και σε πολλές δημαρχίες θα χρειασθεί να βρουν συμμαχίες για να διοικήσουν.

Ωστόσο, η νίκη τούτη είχε γλυκόπικρη γεύση για τους Σοσιαλιστές, καθώς η Αριστερά έχασε τη μάχη της Μαδρίτης, κυρίως λόγω της εσωτερικής διάσπασης στους Podemos, και η τριπλή συμμαχία του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), των κεντροδεξιών Ciudadanos (Πολιτών) και του ακροδεξιού Vox μπορεί κάλλιστα να καταλάβει τη δημαρχία.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των εκλογών μπορεί να αισθάνεται και ο ηγέτης του ΡΡ Πάβλο Κασάδο, ο οποίος κατάφερε να κερδίσει την περιφέρεια και τη δημαρχία της Μαδρίτης (που έως σήμερα ελεγχόταν από τις αριστερές δυνάμεις υπό τη Μανουέλα Κάρμενα), αλλά παράλληλα κατόρθωσε και να αποτρέψει ένα ενδεχόμενο «ξεπέρασμα» (sorpaso) του κόμματός του στις ευρωεκλογές από τους Ciudadanos, που έμειναν οκτώ μονάδες πίσω από τους συντηρητικούς. Πλέον, ο μόνος στόχος του ηγέτη των Πολιτών Άλβερτ Ριβέρα μένει η Μαδρίτη ως δεύτερος τη τάξει, υποτελής, εταίρος του Κασάδο, πέραν κάποιας άλλης εντυπωσιακής εξέλιξης μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ παράλληλα θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά τις πολιτικές του θέσεις και να σταθμίσει εάν θα συνεχίσει τη δεξιά στροφή του ή θα μετατοπισθεί προς το κέντρο.

Εκεί όπου η απόφαση αυτή λαμβάνει κρίσιμες διαστάσεις είναι η Καστίλια-ι-Λεόν (παραδοσιακό λίκνο του ισπανικού συντηρητισμού και απ’ όπου είχε ξεκινήσει την επέλασή του προς το Μονκλόα –έδρα της κυβέρνησης— ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ), όπου επικράτησε το PSOE, αλλά για να κυβερνήσει χρειάζεται η συνδρομή των Πολιτών. Η τελική επιλογή ίσως να αποτελέσει την πυξίδα για τη φυσιογνωμία που θα θελήσει να δώσει στο κόμμα του ο Ριβέρα.

Η πύρρειος νίκη της Μανουέλα Κάρμενα στη Μαδρίτη (που μολονότι πρώτο κόμμα με 30,94% δεν κατορθώνει να συγκεντρώσει ικανά ποσοστά ώστε να διοικήσει την πρωτεύουσα συμμαχώντας με τους Σοσιαλιστές-13,72%) δίνει τη δυνατότητα στο ΡΡ (24,23%) να ανακτήσει τη δημαρχία, επαναλαμβάνοντας το πείραμα της Ανδαλουσίας, με συνεργασία του με τους Ciudadanos (19,13%) και το Vox (7,6%). Το αποτέλεσμα της Μαδρίτης αποτελεί συνέπεια της εσωτερικής διαμάχης και της διάσπασης της Αριστεράς και ιδιαίτερα των Podemos, μειώνοντας πλέον τη διαπραγματευτική ισχύ του ηγέτη τους Πάβλο Ιγκλέσιας εν όψει των διεργασιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα ξεκινήσει τον Ιούλιο.

Αλλά και από τους λεγόμενους «δημάρχους της αλλαγής», που πριν από τέσσερα χρόνια έκαναν την έκπληξη και κέρδισαν τις δημαρχίες στις πέντε μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, εξόν από τη Σεβίλλη, μόλις δύο κατόρθωσαν να επαναλάβουν τον θρίαμβό τους: ο Χοσέ Μαρία Γκονθάλεθ «Κίτσι» στο Κάδιθ και ο Ζουάν Ριμπό στη Βαλένθια. Βέβαια, αμφότεροι θα πρέπει να στηριχθούν στη βοήθεια του PSOE για να μπορέσουν να διοικήσουν.

Στην άλλη μεγάλη εμβληματική δημαρχία της Αριστεράς, τη Βαρκελώνη, η απερχόμενη δήμαρχος Άντα Κολάου (με 20,71%) έχασε για λίγες ψήφους την πρωτιά από τον υποψήφιο της Εθνικιστικής Αριστεράς (ERC) Έρνεστ Μαραγάλ (21,35%) -ο οποίος και θα είναι ο νέος δήμαρχος της καταλανικής πρωτεύουσας, εκτός κι εάν προκύψει μία ανοίκεια συμμαχία ανάμεσα στην Κολάου, τους Σοσιαλιστές (PSC-18,4%) και τους Ciudadanos (13,2%) για να το αποτρέψουν.

Συνεπώς, ο καταλανικός εθνικισμός βγαίνει από τις κάλπες ευνοημένος, καθώς εκτός από την τοπική κυβέρνηση εξασφάλισε και τον έλεγχο της πρωτεύουσας. Και για να συμπληρωθεί ο θρίαμβός του εξελέγησαν στην Ευρωβουλή ο φυγόδικος Κάρλες Πουτζδεμόν και ο υπόδικος Οριόλ Ζουνκέρας.

Το ακροδεξιό Vox, όπως και οι Ciudadanos, είχαν ισχνά αποτελέσματα σε τοπικό επίπεδο και φαίνεται πως απώλεσαν δυνάμεις, εντούτοις εξακολουθούν να διατηρούν ρυθμιστικό ρόλο εκτός από την Ανδαλουσία και τη Μαδρίτη και σε πολλές άλλες δημαρχίες της χώρας. «Είχαμε υποσχεθεί πως θα αποσπούσαμε τη Μαδρίτη από τη σεχταριστική Αριστερά» δήλωσε έμπλεος χαράς ο υπ’ αριθμόν δύο του ακροδεξιού κόμματος Χαβιέρ Ορτέγα Σμιθ.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 27 Μαΐου 2019, 09:11