Οι δημοτικές εκλογές που έγιναν χθες και την Κυριακή σε 595 πόλεις της Ιταλίας ενισχύουν σε έναν βαθμό, την συντηρητική πλειοψηφία που κυβερνά τη χώρα. Η Λέγκα, τα Αδέλφια της Ιταλίας και η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι κέρδισαν από τον πρώτο γύρο σε τέσσερις από τις δεκατρείς μεγαλύτερες πόλεις που είναι και πρωτεύουσες νομών.

Πρόκειται για το Σόντριο, το Τρεβίζο, την Ιμπέρια και την Λατίνα. «Η κεντροδεξιά επιβεβαιώνει την ισχύ της κυβερνητικής της συμμαχίας, την αξία της σταθερότητας και της ξεκάθαρης στάσης της προς τους πολίτες. Το αποτέλεσμα των δημοτικών αυτών εκλογών θα λειτουργήσει ως επιπλέον ώθηση για την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικών, κοινωνικών και θεσμικών μας μεταρρυθμίσεων», υπογράμμισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δυο, στο Τέραμο και στην Μπρέσια υπερίσχυσε η κεντροαριστερά ενώ σε επτά άλλες μεγάλες πόλεις – ανάμεσά τους και η Ανκόνα – θα χρειαστεί δεύτερος γύρος, σε δυο εβδομάδες. Σχεδόν σε όλους αυτούς τους δήμους όμως ο συντηρητικός υποψήφιος πέτυχε χθες υψηλότερα ποσοστά από τον προοδευτικό αντίπαλό του.

«Κερδίσαμε ήδη σε σημαντικές πόλεις και καταβάλλουμε όλες τις αναγκαίες προσπάθειες για να υπερισχύσουμε και στον δεύτερο γύρο» έγραψε στο Twitter o υπουργός εξωτερικών και συντονιστής της Φόρτσα Ιτάλια, Αντόνιο Ταγιάνι.

Και στην Ιταλία, βέβαια, όλοι γνωρίζουν καλά ότι η ψήφος των δημοτικών  εκλογών είναι πολύ διαφορετική από εκείνη των βουλευτικών και ότι παίζουν μεγάλο ρόλο διάφοροι τοπικοί παράγοντες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά οι αναλυτές, ως γενικό συμπέρασμα υπογραμμίζουν ότι η συντηρητική πλειοψηφία που συνθέτει την κυβέρνηση Μελόνι φαίνεται πως συνεχίζει να χαίρει της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων. Την ίδια ώρα, η κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος, με την νέα «ριζοσπαστική» γραμματέα του Έλι Σλάιν, θα πρέπει να διαπιστώσει εάν στο δεύτερο γύρο των τοπικών αυτών  αναμετρήσεων μπορεί να ευνοηθεί από κάποιες στρατηγικές συμφωνίες με το Κίνημα Πέντε Αστέρων.

Mέχρι το τέλος του μήνα, θα έχουμε άλλα τέσσερα σημαντικά εκλογικά τεστ: στις 21 Μαΐου τις εκλογές στις βόρειες περιφέρειες Τρεντίνο και Βάλλε Ντ΄Αόστα και στις 28 και 29 Μαΐου στην Σικελία και στην Σαρδηνία. Στην Σικελία, μια από τις πολυπληθέστερες περιοχές της Ιταλίας, η νίκη της κεντροδεξιάς συμμαχίας θεωρείται σχεδόν βέβαιη.

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης