Του ανταποκριτή μας από τη Ρώμη, Francesco De Palo 
Twitter@FDePalo

Τι συμβαίνει στην Ιταλία, πέρα από την τραγωδία στα νοσοκομεία, όπου εξαντλούνται οι θέσεις στην εντατική, με τους γιατρούς οι οποίοι βρίσκονται σαν στρατιώτες στο μέτωπο και χωρίς όπλα, αλλά και τις δραματικές εικόνες με τα στρατιωτικά φορτηγά, που μεταφέρουν τους νεκρούς από το Μπέργκαμο χωρίς τις οικογένειες και τους φίλους τους;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχει επίσης και η «γεωπολιτική της παρερμηνείας των πληροφοριών», η οποία εξαπλώνεται στην Ιταλία, που παλεύει ενάντια στον κορωνοϊό με γυμνά χέρια.

Ας ξεκινήσουμε με το πρώτο γεγονός: οι Ιταλοί γιατροί πληρώνουν πολύ υψηλό τίμημα. Τους έστειλαν στο σφαγείο σαν πρόβατα, χωρίς μάσκες και γάντια, για να διαχειριστούν την κατάσταση. Πολλοί γιατροί αρρωσταίνουν, οι πραγματικοί ήρωες αυτής της Ιταλίας, η οποία έχει περισσότερους από 4.000 θανάτους και 34.000 μολύνσεις.

Όμως τα τεστ έγιναν ευρέως σε ποδοσφαιριστές, VIPs και πολιτικούς, και στη συνέχεια σε απλούς πολίτες και γιατρούς, αλλά σε μικρότερο αριθμό. Υπήρξαν πολίτες α΄ κατηγορίας και πολίτες β΄ κατηγορίας; Τώρα 300 γιατροί θα προσληφθούν χωρίς διαγωνισμό, εκτός από το γεγονός ότι επιστρατεύονται και νέοι φοιτητές, τη στιγμή όμως που χρειάζονται πραγματικά ειδικευόμενοι για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δεύτερο πρόβλημα το οποίο απασχολεί αυτή τη στιγμή τη χώρα και συζητιέται είναι αυτό που έχει να κάνει με την προσφορά της Huawei στη Ρώμη να μπουν τα νοσοκομεία στο cloud που συνδέεται με 5G, τις εξαγορές στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων και τις επιχειρήσεις που κάμπτονται από την κρίση. Είναι όλα κανονικά; Μπορεί η ιταλική κυβέρνηση να αναρωτηθεί εάν αντιμετωπίζει υπερβολικά χαλαρά τη σχέση της με το καθεστώς του Πεκίνου;

Το  Palazzo Chigi πάντως επαινεί το «μοντέλο Wuhan», από το οποίο ελάχιστα ή τίποτα δεν ξέρουμε. Και ποτέ δεν θα μάθουμε τον πραγματικό αριθμό των νεκρών, αλλά και την πραγματική εξάπλωση του ιού, δεδομένου ότι η Κίνα είναι ένα δικτατορικό καθεστώς.

Λίγοι έχουν αναφερθεί στο γεγονός πως η κινεζική τηλεόραση ισχυρίζεται ότι ο ιός γεννήθηκε στην Ιταλία κατά την Εβδομάδα Μόδας. Επίσης στο γεγονός ότι αύριο στις Βρυξέλλες η ιταλική κυβέρνηση θα μιλήσει για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και θα ανοίξει την πόρτα στην τρόικα στην Ιταλία, όπως συνέβη στην Ελλάδα. Τα ευρωομόλογα είναι ένα θέμα που σχετίζεται με τον ιό, αλλά το ερώτημα είναι ποιος θα τα αγοράσει και σε ποια τιμή.

Επιπλέον η ιταλική κυβέρνηση έχασε πολύ χρόνο συζητώντας για το κλείσιμο των δημόσιων πάρκων, αλλά στη συνέχεια άφησε τουλάχιστον 50.000 πολίτες να ταξιδέψουν από τον βορρά προς τον νότο για να φύγουν από τις «κόκκινες» πόλεις.

Πολλοί από αυτούς θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη λειτουργία των νοσοκομείων σε περιοχές όπως η Απουλία, όπου τα κρούσματα έφτασαν τις 23.000. Χρειάζεται συνεργασία. Τα λάθη δεν πρέπει να επαναληφθούν, αλλιώς θα υπάρξει χάος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης