Ιταλία: Ο κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει στο ψυγείο;

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 8 Απριλίου 2020, 14:41
Ιταλία: Ο κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει στο ψυγείο;

 

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

«Μπορεί να επιβιώσει ο κορωνοϊός στο ψυγείο;» διερωτάται η δημοσιογράφος της Corriere Della Sera, Σίλβια Τουρίν.

Αυτό είναι το ερώτημα το οποίο οι δημοσιογράφοι του NBC έθεσαν στον δρ. Warner Greene, ιολόγο και ερευνητή στο Ινστιτούτο Gladstone του Σαν Φρανσίσκο, συνεχίζει το δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας.

«Οι κορωνοϊοί μπορούν να επιβιώσουν για μια χρονική περίοδο στις επιφάνειες, παρόλο που το ιογενές φορτίο τους πέφτει γρήγορα» ανέφερε ο ερευνητής. Επίσης συνιστά σε όλους να απολυμαίνουν τις διάφορες συσκευασίες, αλλά και τα προϊόντα πριν τα βάλουν στο ψυγείο ή τον καταψύκτη.

 

Τι έδειξε μελέτη του 2010 για τον SARS

Ο καθηγητής αναφέρθηκε σε μια μελέτη του 2010 η οποία πραγματοποιήθηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Μικροβιολογίας και αφορούσε στον ιό SARS. H μελέτη αυτή έδειξε πως ο ιός επιβιώνει σε  χαμηλή υγρασία και θερμοκρασίες κάτω από 4°C, δηλαδή στο περιβάλλον που δημιουργείται στο ψυγείο.

Εκτός από το γεγονός ότι ο SARS και ο Covid-19 δεν είναι τόσο παρόμοιοι, είναι αλήθεια ότι ο δεύτερος επιβιώνει αρκετές ημέρες σε ορισμένες επιφάνειες. Παρόλο που οι μελέτες αναφέρονται στην επιβίωση σε θερμοκρασία δωματίου, δεν είναι λόγος να πιστεύουμε ότι ο συγκεκριμένος ιός δεν επιβιώνει ακόμα και στο ψυγείο (ωστόσο είναι λιγότερο πιθανό να μπορεί να επιβιώσει στον καταψύκτη).

Μέγιστη παραμονή στο πλαστικό

Η πιο σημαντική μελέτη που σχετίζεται με τον SARS-CoV-2 και τη διάρκεια επιβίωσής του στις επιφάνειες είναι αυτή που δημοσιεύεται στο New England Journal of Medicine και μετράει την ιική επιβίωση σε χαλκό, χαρτόνι, ανοξείδωτο χάλυβα και πλαστικό. Το υλικό στο οποίο αντιστέκεται περισσότερο ο ιός με αποτέλεσμα να επιβιώνει περισσότερο είναι το πλαστικό: ωστόσο μετά από 7 ώρες η μολυσματική ικανότητα μειώνεται στο μισό και καταστρέφεται πλήρως μετά από 72 ώρες. Στο ατσάλι επιβιώνει για 6 ώρες τουλάχιστον, στο χαρτόνι από 5 έως και 24 ώρες και τέλος από 2 έως και 4 ώρες στον χαλκό. Επομένως επιβεβαιώνεται ότι ο κίνδυνος μειώνεται καθώς περνούν οι ώρες και πως εξαφανίζεται μετά από μερικές ημέρες - το πολύ τρεις. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ο ιός πεθαίνει αμέσως (μέσα σε ένα λεπτό) μετά από καθαρισμό με απολυμαντικό με βάση την αιθυλική αλκοόλη (62-71% αιθανόλη), με υπεροξείδιο του υδρογόνου (0.5% υπεροξείδιο του υδρογόνου) ή λευκαντικό 0,1% υποχλωριώδες νάτριο).

Πρέπει να απολυμαίνουμε τα πάντα όταν ψωνίζουμε;

Τι πρέπει να κάνετε με τις συσκευασίες στο ψυγείο (και έξω από αυτό); Αντί να τις απολυμάνετε μία προς μία, είναι προτιμότερο να κάνετε κάτι πιο ασφαλές: Να πλένετε τα χέρια σας αφού τις πιάσετε και να μην αγγίξετε με τα χέρια σας στο πρόσωπό σας.

Αν αγοράσουμε ζαμπόν και το βάλουμε σε μία τσάντα, πρέπει να το πλύνουμε για να μη μολυνθούμε;

«Δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο να απολυμαίνουμε την πλαστική σακούλα» λέει ο ιολόγος του κρατικού πανεπιστημίου του Μιλάνου Φαμπρίσιο Προγλιάσκο και προσθέτει: «Δεν χρειάζεται να επιδοθείτε στην απολύμανση κάθε πακέτου απορρυπαντικού πλυντηρίων ρούχων ή κάθε μπουκαλιού γάλακτος όταν φτάσετε στο σπίτι από το σούπερ μάρκετ. Για άλλη μια φορά, οι ειδικοί επιμένουν ότι ο Covid-19 έχει πολύ ισχυρή μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, όμως δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες περιπτώσεις μόλυνσης από αντικείμενα. Είναι σημαντικό, όταν επιστρέφετε στο σπίτι, να πλένετε τα χέρια σας με ζεστό νερό και απορρυπαντικό πριν βάλετε τα είδη από το σούπερ μάρκετ σε τάξη και ακόμα και αφού τα τακτοποιήσετε».

Το φαγητό μπορεί να μολυνθεί;

Ο ιός «δεν τρώγεται», οπότε ακόμα κι η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων δεν θα είναι ικανή να μας μολύνει. Ωστόσο για την προετοιμασία των γευμάτων, όταν παίρνετε δοχεία από το ψυγείο ή συσκευασίες με φαγητό, ισχύουν οι κανόνες που πρέπει πάντα να τηρούνται: να πλένετε τα χέρια πριν αρχίσετε να μαγειρεύετε, προτού φάτε και, μετά την καθαριότητα, να βάζετε τα πάντα στη θέση τους. Η διαφορά με τον SARS-CoV-2 είναι ότι, όταν δεν είμαστε σίγουροι ότι έχουμε καθαρά χέρια, δεν πρέπει να αγγίζουμε το πρόσωπό μας. Ο σχολαστικός καθαρισμός μπορεί να επικεντρωθεί σε αυτά που συχνά αγγίζουμε στο σπίτι: λαβές, κουμπιά, διακόπτες, επιφάνειες μπάνιου. Ανοίγουμε τις πόρτες και ανάβουμε τα φώτα πολύ πιο συχνά από ό, τι παίρνουμε το γάλα από το ψυγείο».

Με πληροφορίες από την Corriere Della Sera 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 8 Απριλίου 2020, 14:58