Του Francesco De Palo από τη Ρώμη
Twitter@FDePalo

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα  έχει καταλάβει πως εάν θέλει να επιστρέψει στη διακυβέρνηση, πρέπει να συμμαχήσει με εκείνους που, στην Ιταλία και την Ισπανία, προηγούνται των δημοσκοπήσεων. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ μετά την επίσκεψή του στην Ιταλία κατέστησε σαφείς τους στόχους για το 2024: όχι Λέγκα στο ΕΛΚ αλλά ανοιχτές πόρτες στους συντηρητικούς από την Τζόρτζια Μελόνι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δεξιό κόμμα των Αδελφών της Ιταλίας είναι σταθερά πρώτο και έχει φτάσει στο 24%. Στις επερχόμενες εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου, ο μελλοντικός πρωθυπουργός θα πρέπει να κερδίσει και επομένως να εκφραστεί. Η Τζόρτζια Μελόνι, η 45χρονη υπουργός και αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου  δεν στερείται δημόσιας ευκαιρίας  για τοποθετείται σταθερά: τάσσεται υπέρ των κυρώσεων κατά της Ρωσίας ενώ λέει όχι άλλο χρέος για τους εύθραυστους λογαριασμούς των Ιταλών.

Ένα διπλό μήνυμα προς Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον: ΕΕ και ΗΠΑ βρίσκονται σε μπελάδες, τόσο για τα ακριβά νομοσχέδια όσο και για τις ενδιάμεσες εκλογές.

Και για αυτόν τον λόγο, τα πρόσφατα λόγια της Χίλαρι Κλίντον για τη Μελόνι αντιπροσωπεύουν ένα άνοιγμα. Θα έχει ενδιαφέρον να καταλάβουμε πόσες ψήφους θα συγκεντρώσουν ο Μπερλουσκόνι και ο Σαλβίνι: ο «ιππότης»  βρίσκεται στο 9% ενώ ο επικεφαλής της Λέγκας στο 13%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι σαφές ότι αν παραμείνουν οι αριθμοί, ο Σαλβίνι θα είναι (ίσως) το νούμερο δύο της Μελόνι, αλλά με τα βασικά υπουργεία να έχουν ήδη κρατηθεί για άτομα  κοντά στην σχεδόν πρωθυπουργό Τζώρτζια. Τα ονόματα που κυκλοφορούν: στην οικονομία ο Fabio Panetta, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο πρέσβης Stefano Pontecorvo, πρώην ύπατος πολιτικός εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ο πρώην δικαστής Carlo Nordio για τη Δικαιοσύνη, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, πρεσβευτής Giulio Terzi di Sant’Agata για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις ή την άμυνα.

Το σημαντικό όμως  είναι να δούμε τι θα κάνει το κέντρο και πώς θα χάσει η Αριστερά. Το Δημοκρατικό Κόμμα μπορεί να χάσει τον πρώην πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα, ο οποίος θα πρέπει να επιστρέψει ως καθηγητής στο Παρίσι αφού κλείσουν οι κάλπες. Τη θέση του μάλλον θα πάρει ο Στέφανο Μπονακσίνι, Κυβερνήτης της Εμίλια Ρομάνια. Το κέντρο είναι μια δεξαμενη από την οποία αντλούν και ο Μπερλουσκόνι, ο Ρέντσι και ο Καλέντα. Αν το κόμμα των δύο τελευταίων, που ονομάζεται Terzo Polo, κλέψει ψήφους από την Forza Italia, η δεξιά του Meloni θα έχει ένα ακόμη πρόβλημα και θα πρέπει να εργαστεί για τη σταθερότητα της μελλοντικής κυβέρνησης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης