Πληθώρα αντιδράσεων προκάλεσε η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βορειοανατολική Συρία, αλλά και να ανάψει το «πράσινο φως» για μια τουρκική επιχείρηση στη Συρία. 

Τόσο Δημοκρατικοί, όσο και Ρεπουμπλικανοί βουλευτές αντιδρούν στην απόφαση του Τραμπ. Για προδοσία από την πλευρά του Τραμπ, έκανε λόγο η Χίλαρι Κλίντον. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ας είμαστε ξεκάθαροι: Ο πρόεδρος έχει στοιχηθεί με τους αυταρχικούς ηγέτες της Τουρκίας και της Ρωσίας εις βάρος των πιστών συμμάχων μας και των συμφερόντων της Αμερικής. Η απόφασή του είναι μια αηδής προδοσία τόσο των Κούρδων όσο και του όρκου του ως πρόεδρος», δήλωσε χαρακτηριστικά η Χίλαρι Κλίντον.

Οι αντιδράσεις βέβαια, δεν μένουν μόνο στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, καθώς ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ έκανε μια οργισμένη δήλωση το πρωί της Δευτέρας μέσω Twitter, μιλώντας για «εν εξελίξει καταστροφή» και στην οποία αναφέρει ότι η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων «θα οδηγήσει με βεβαιότητα στην επιστροφή του Ισλαμικού Κράτους», θα «σπρώξει τους Κούρδους στην αγκαλιά του Άσαντ και του Ιράν», ενώ «καταστρέφει τη σχέση της Τουρκίας με το Αμερικανικό Κογκρέσο».

«Θα είναι ένα στίγμα στην τιμή της Αμερικής η εγκατάλειψη των Κούρδων», σημειώνει.

Όπως είπε, θα ζητήσει από τη Γερουσία να ανατρέψει την απόφαση του προέδρου, ενώ τόνισε ότι «έχω πολεμήσει εναντίον του ISIS, ήμουν τυχερός που επέζησα. Αυτοί που νομίζουν ότι ο ISIS ηττήθηκε, θα καταλάβουν σύντομα».

Από την πλευρά του ο πρώην επιτετραμμένος του προέδρου Τραμπ για τη συμμαχία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, είπε ότι η ανακοίνωση του προέδρου δείχνει «πλήρη άγνοια όσων συμβαίνουν στην περιοχή».

Επίσης, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κέβιν ΜακΚάρθι, δήλωσε στο δίκτυο Fox News ότι δεν έχει μιλήσει με τον πρόεδρο, αλλά «ανησυχεί πολύ».

«Θέλω διαβεβαιώσεις ότι τηρούμε τον λόγο μας προς αυτούς που πολεμούν στο πλευρό μας και μας βοηθούν. Αν η Αμερική δεσμευτεί έναντι κάποιου και αυτός πολεμήσει μαζί της, πρέπει να τηρεί τον λόγο της».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης