Οι αντάρτες του ELN (Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης, γκεβαριστές) ανέλαβαν χθες Παρασκευή την ευθύνη για επίθεση με στόχο όχημα της αστυνομίας η οποία στοίχισε τη ζωή σε δύο αστυνομικούς και διερχόμενη στην Κολομβία την Τετάρτη.

Σε ανακοίνωσή του που διαδόθηκε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, ο ELN αναγνώρισε ότι μονάδα του πυροδότησε «νάρκη» καθώς πέρναγε περίπολος της αστυνομίας στην Τιμπού, κοινότητα στον νομό Νόρτε ντε Σανταντέρ (βορειοανατολικά).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύο ένστολοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν στην έκρηξη, όπως και γυναίκα που κινείτο με μοτοσικλέτα.

Σε αυτή την περιοχή, που γειτονεύει με τη Βενεζουέλα, μαχητές του ELN συνεχίζουν να επιτίθενται στις δυνάμεις ασφαλείας, παρότι βρίσκονται σε εξέλιξη ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση.

Τα δύο μέρη διαπραγματεύονται στην Αβάνα από τη 17η Μαΐου, με την έμφαση να δίνεται στην αναστολή των εχθροπραξιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ELN προχωρά σε «ενέργειες για να αντιμετωπίσει τον κρατικό και τον παρακρατικό μηχανισμό», δικαιολόγησε η ανακοίνωση.

Σχολιάζοντας την ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση, ο βασικός σύμβουλος της προεδρίας για την ειρηνευτική διαδικασία, ο Ντανίλο Ρουέδα, που χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις με τις ένοπλες οργανώσεις, υπογράμμισε την ανάγκη να συμφωνηθεί «το συντομότερο δυνατόν» αμοιβαία κατάπαυση του πυρός.

«Η ανάληψη της ευθύνης από τον ELN είναι χειρονομία υπευθυνότητας», έκρινε· ωστόσο «θα υπάρξει κάποια στιγμή» που η δικαιοσύνη «θα τιμωρήσει τις ενέργειες αυτές», συμπλήρωσε ο Ρουέδα μιλώντας σε ΜΜΕ.

Ο ELN αρνήθηκε να συμμετάσχει στην αμοιβαία εκεχειρία που ανήγγειλε ο πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο την 31η Δεκεμβρίου.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες άρχισαν τον Νοέμβριο στο Καράκας και συνεχίστηκαν τον Μάρτιο στο Μεξικό, όπου τα μέρη δεσμεύθηκαν να διαπραγματευθούν αμοιβαία κατάπαυση του πυρός.

Ο ELN διέθετε τουλάχιστον 5.850 μαχητές το 2020, κατά τους αριθμούς του υπουργείου Άμυνας της Κολομβίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης