Ο Κολομβιανός πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο χαρακτήρισε χθες Παρασκευή σκανδαλώδη την απόφαση της περουβιανής δικαιοσύνης να παρατείνει ως το 2024 την προφυλάκιση του πρώην προέδρου του Περού Πέδρο Καστίγιο, η παύση του οποίου από το Κογκρέσο και η σύλληψή του έχουν βάλει φωτιά στη χώρα των Άνδεων.

Στο Περού «ένας πρόεδρος που εκλέχτηκε από τον λαό βρίσκεται προφυλακισμένος, αυτό μου φαίνεται πως είναι σκάνδαλο», είπε ο κ. Πέτρο στον Τύπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς εάν εξετάζει το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει τη Ντίνα Μπολουάρτε, την πρώην αντιπρόεδρο του κ. Καστίγιο η οποία τον διαδέχθηκε στο αξίωμα την 7η Δεκεμβρίου, ο αρχηγός του κολομβιανού κράτους είπε πως δεν έχει καμία επαφή με την κυβέρνησή της.

«Αναμένουμε να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων, συμπεριλαμβανομένων αυτών του προέδρου που εξελέγη από τον λαό», πρόσθεσε ο αρχηγός του κολομβιανού κράτους.

Προχθές Πέμπτη το βράδυ, το Ανώτατο Δικαστήριο του Περού αποφάσισε ο Πέδρο Καστίγιο να παραμείνει προφυλακισμένος ως τον Ιούνιο του 2024. Αντιμετωπίζει δίωξη για «στάση» και «συνωμοσία» μετά την προσπάθειά του να διαλύσει το Κογκρέσο, που οι αντίπαλοί του και η πρώην αντιπρόεδρός του χαρακτήρισαν αποτυχημένο πραξικόπημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χιλιάδες υποστηρικτές του κ. Καστίγιο κατεβαίνουν στους δρόμους σε όλο το Περού για να απαιτήσουν την άμεση αποφυλάκισή του, τη διάλυση του Κογκρέσου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Στις διαδηλώσεις έχουν σκοτωθεί πλέον τουλάχιστον 18 άνθρωποι, ιδίως σε συγκρούσεις με τον στρατό, που κινητοποιήθηκε στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης η οποία κηρύχθηκε την Τετάρτη.

«Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να αρχίσει πολιτικός διάλογος. Εάν η Κολομβία μπορεί να καταστήσει δυνατό αυτόν τον μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό διάλογο στο Περού, θα το κάνουμε», πρόσθεσε ο Γουστάβο Πέτρο, ο οποίος —όπως και οι πρόεδροι του Μεξικού, της Αργεντινής και της Βολιβίας— υποστηρίζουν τον κ. Καστίγιο, που εξελέγη το 2021 με κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς.

«Δεν μπορώ να προβλέψω τη συνέχεια των εξελίξεων στο Περού. Ελπίζω ότι θα σταματήσουν οι σκοτωμοί», πρόσθεσε.

Ο πρώην αρχηγός του κράτους του Περού, άλλοτε εκπαιδευτικός και συνδικαλιστής στην επαρχία, που έμεινε στην εξουσία για 17 μήνες, σκόπευε να διαλύσει το Κογκρέσο και να κυβερνά με διατάγματα ωσότου εκλεγεί νέο. Και αυτό διότι η δεξιά αντιπολίτευση, η ισχυρότερη δύναμη στο κοινοβούλιο με την τρέχουσα σύνθεσή του, δεν του επέτρεπε να κυβερνήσει και του επιφύλασσε ρατσιστική αντιμετώπιση, όπως είπε.

Συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να καταφύγει στην πρεσβεία του Μεξικού στη Λίμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης