Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Εμμέσως πλην σαφώς η Επίτροπος Simson, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Γάλλου ευρωβουλευτή της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας Jean-Paul Garraud, «ομολογεί» ότι δεν υπήρξε εκτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων που θα είχαν στην ΕΕ, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ερώτηση του ο Γάλλος ευρωβουλευτής, υπογράμμιζε ότι «Το σχέδιο της Κομισιόν να σταματήσει πλήρως τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας έως το 2027, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των εισαγωγών φυσικού αερίου κατά δύο τρίτα πριν από το τέλος του 2022, δεν έχει υποβληθεί σε εκτίμηση οικονομικών επιπτώσεων.»

Επιπλέον, την επομένη της ανακοίνωσης των μέτρων για τη διακοπή του 90% των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου πριν από το τέλος του 2022, το ευρώ υποχώρησε 0,46% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ λόγω της αβεβαιότητας των επενδυτών για την οικονομία της ΕΕ.

Τόνιζε δε ότι, με τον ετήσιο πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ ήδη στο 8,1% τον Μάιο του 2022, είναι σαφές ότι η διακοπή των εισαγωγών πετρελαίου θα αυξήσει περαιτέρω τις τιμές της ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη και συμπέρανε πως «Η αναστάτωση που προκαλείται από την παύση αυτών των εισαγωγών θα μπορούσε κάλλιστα να οδηγήσει σε οικονομικό και κοινωνικό χάος»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ρωτούσε δεν την Κομισιόν:

1.Γιατί δεν έχει διεξαχθεί εκτίμηση επιπτώσεων εξαιτίας της μείωσης των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου κατά τα δύο τρίτα;

2.Η συμφωνία για τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου κατά 90% θα υπόκειται σε εκτίμηση επιπτώσεων;

3.Ποια μέτρα σχεδιάζονται για τον μετριασμό των συνεπειών των κυρώσεων που συμφωνήθηκαν από την ΕΕ, δηλαδή του κινδύνου κατάρρευσης των επιχειρήσεων και της εξώθησης των ευρωπαϊκών νοικοκυριών στη φτώχεια;

Στην ασαφή απάντηση της η Επίτροπος Simson, «ομολογεί» ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου ορισμένα διαδικαστικά βήματα δεν μπορούν να γίνουν ή χρειάζεται να απλοποιηθούν για βάσιμους λόγους ( Δεδομένου του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η σχέση με τη Ρωσία θεωρείται ότι πληροί αυτές τις απαιτήσεις).

Ακολουθεί ολόκληρη η χθεσινή απάντηση της Επιτρόπου…

«Απαιτείται εκτίμηση επιπτώσεων για πρωτοβουλίες της Κομισιόν, που ενδέχεται να έχουν σημαντικές οικονομικές, περιβαλλοντικές ή κοινωνικές επιπτώσεις ή που συνεπάγονται σημαντικές δαπάνες, και όπου υπάρχει δυνατότητα επιλογής επιλογών πολιτικής.

Η εργαλειοθήκη για τη βελτίωση της νομοθεσίας διευκρινίζει ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου ορισμένα διαδικαστικά βήματα δεν μπορούν να γίνουν ή χρειάζεται να απλοποιηθούν για βάσιμους λόγους (π. Δεδομένου του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η σχέση με τη Ρωσία θεωρείται ότι πληροί αυτές τις απαιτήσεις.

Παράγοντες πέρα από την υιοθέτηση των πετρελαϊκών κυρώσεων της ΕΕ, όπως η σοβαρή μείωση της παγκόσμιας χωρητικότητας των διυλιστηρίων και η ισχυρή ζήτηση, διαδραματίζουν σημαντικότερο ρόλο στον καθορισμό των τιμών των προϊόντων πετρελαίου για τους τελικούς καταναλωτές.

Η ανάγκη διασφάλισης της σταθερότητας της αγοράς αποτέλεσε βασικό μέλημα και τη βάση για τις μεταβατικές περιόδους των 6 και 8 μηνών για το εμπάργκο του ρωσικού αργού πετρελαίου και των προϊόντων πετρελαίου, αντίστοιχα.

Το σχέδιο REPowerEU της Επιτροπής αναφέρει λεπτομερώς, μεταξύ άλλων, πώς να καταργηθεί σταδιακά η χρήση ρωσικών ορυκτών καυσίμων και να διασφαλιστεί ότι οι καταναλωτές της ΕΕ που πλήττονται περισσότερο προστατεύονται.

Ο βασικός ρόλος που διαδραματίζουν οι χρήστες ενέργειας στο όραμα της Επιτροπής είναι ξεκάθαρος από τις διάφορες ανακοινώσεις για ενεργειακά θέματα που εγκρίθηκαν από τον Οκτώβριο του 2021, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατα εγκριθείσας σύστασης για τη διασφάλιση δίκαιης μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα, η οποία ενθαρρύνει ενέργειες για την υποστήριξη των ανθρώπων που πλήττονται περισσότερο από την πράσινη μετάβαση .

Τα μέτρα για τη στήριξη και την προστασία των καταναλωτών και για τον μετριασμό των επιπτώσεων των τιμών της ενέργειας περιλαμβάνουν ένα Προσωρινό Πλαίσιο Κρίσης για μέτρα στήριξης της οικονομίας μετά τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης