Δεκαπέντε άνθρωποι που μολύνθηκαν από τον νέο κορωνοϊό πάνω στο αυστραλιανό κρουαζιερόπλοιο Greg Mortimer, που βρίσκεται αγκυροβολημένο στα ύδατα της Ουρουγουάης, εγκατέλειψαν χθες Τετάρτη το Μοντεβιδέο με ιατρική πτήση που κατευθύνεται στις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν οι ουρουγουανές αρχές.

Το πλοίο της αυστραλιανής ναυτιλιακής εταιρείας Aurora Expeditions, η οποία ειδικεύεται στις κρουαζιέρες, έφθασε στα ανοικτά των ακτών της πρωτεύουσας της λατινοαμερικανικής χώρας την 27η Μαρτίου, με πάνω από 200 επιβαίνοντες, φιλοξενούμενους και μέλη του πληρώματος, εκ των οποίων 128 και πλέον είχαν παρουσιάσει συμπτώματα της ασθένειας COVID-19. Διαγνωστικά τεστ που έκαναν οι υγειονομικές υπηρεσίες της Ουρουγουάης επιβεβαίωσαν ότι είχαν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο ανθρωπιστικός διάδρομος έκλεισε με την απομάκρυνση των τελευταίων επιβατών» του κρουαζιερόπλοιου, δήλωσε στον Τύπο ο Ερνέστο Τάλβι, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουρουγουάης. Ο επικεφαλής της διπλωματίας της χώρας εκφράστηκε στο λιμάνι του Μοντεβιδέο, όπου έδεσε το κρουαζιερόπλοιο για να απομακρυνθούν οι επιβάτες του.

Πριν από την πρώτη πτήση επαναπατρισμού, οκτώ από τους επιβάτες χρειάστηκε να διακομιστούν εσπευσμένα σε νοσοκομείο της πρωτεύουσα της Ουρουγουάης, εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασής τους.

Σύμφωνα με διπλωμάτες που συνέβαλαν στην επιχείρηση για την απομάκρυνση των τελευταίων επιβατών, οι τελευταίοι 15 που αναχώρησαν για το Μαϊάμι (Φλόριντα) είναι έξι υπήκοοι ΗΠΑ, τρεις Βρετανίας, δύο Σουηδίας, ένας Καναδά, ένας Γαλλίας, ένας Γερμανίας και ένας Ελβετίας. Οι υπήκοοι των ευρωπαϊκών χωρών και του Καναδά πρόκειται να επαναπατριστούν με άλλες πτήσεις από το Μαϊάμι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταφέρθηκαν με λεωφορείο στο διεθνές αεροδρόμιο του Μοντεβιδέο, αφού υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις, διευκρίνισε ο επικεφαλής διπλωμάτης.

Τα περίπου 80 μέλη του πληρώματος του Greg Mortimer προβλέπεται να παραμείνουν υπό περιορισμό στο σκάφος για τη διάρκεια της καραντίνας και κατόπιν να αποπλεύσουν.

Το κρουαζιερόπλοιο της Ορόρα αναχώρησε από την Ουσουάια, στο νότιο άκρο της Αργεντινής, τη 15η Μαρτίου για μια περιήγηση στην Ανταρκτική και στο βρετανικό νησί Σάουθ Τζόρτζια. Το ταξίδι συντομεύτηκε εξαιτίας του εντοπισμού ύποπτων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

Μετά την άρνηση των αρχών των βρετανικών νησιών Φόκλαντς (ή Μαλβίνας, όπως αποκαλούνται στην Αργεντινή) να του επιτρέψουν να ελλιμενιστεί, χάραξε πορεία προς το Μοντεβιδέο, 1.916 χιλιόμετρα βορειότερα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης