Κορωνοϊός: «Γυναίκες, σταματήστε να γκρινιάζετε» λέει η Μαλαισία

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020, 12:43
Κορωνοϊός: «Γυναίκες, σταματήστε να γκρινιάζετε» λέει η Μαλαισία

Τεράστια διαμάχη περί σεξισμού έχει προκληθεί σήμερα στη Μαλαισία, μετά τις συμβουλές που εξέδωσε η χώρα για τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορωνοϊού. Ουσιαστικά παροτρύνουν τις γυναίκες «να σταματούν να γκρινιάζουν», αλλά «να μακιγιάρονται» και να είναι πάντα καλοντυμένες, με αποτέλεσμα οι επικριτές να θεωρούν ότι προωθούνται στερεότυπα με βάση το φύλο.

Σε μια σειρά από διαδικτυακά πόστερ με το hashtag #WomenPreventCOVID19 (Οι γυναίκες αποτρέπουν την COVID19), το αρμόδιο υπουργείο της Μαλαισίας για τα ζητήματα που αφορούν τις γυναίκες εξέδωσε συμβουλές για το πώς να αποφευχθούν οι ενδοοικογενειακές διαμάχες για όσο διάστημα ισχύουν τα μέτρα περιορισμού, τα οποία επιβλήθηκαν στις 18 Μαρτίου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Σε μια από αυτές τις διαδικτυακές αφίσες εμφανίζεται ένας άνδρας να κάθεται σε έναν καναπέ και να ζητεί από τις γυναίκες να αποφεύγουν να είναι «δηκτικές» εάν χρειάζονται βοήθεια με τις δουλειές του σπιτιού. Να αποφεύγετε να γκρινιάζετε στον σύζυγό σας, ανέφερε άλλο μήνυμα. Το Υπουργείο παρότρυνε επίσης τις γυναίκες να είναι καλοντυμένες και μακιγιαρισμένες ενώ εργάζονται από το σπίτι.

«Είναι απίστευτα απαξιωτικό και για τις γυναίκες και για τους άνδρες» δήλωσε η Νίσα Σαμπαναγιαγκάμ, διευθύντρια στον μαλαισιανό οργανισμό All Women's Action Society. «Αυτά τα πόστερ προωθούν την έννοια της ανισότητας των φύλων και διαιωνίζουν την έννοια της πατριαρχίας» δήλωσε τηλεφωνικά στο Thomson Reuters Foundation.

Οι αφίσες αυτές, που αναρτήθηκαν στο Facebook και το Instragram, προκάλεσαν εκτεταμένη κριτική και περιπαιχτικά σχόλια στο ίντερνετ, με χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να ζητούν από την κυβέρνηση να τις αποσύρει. «Δεν έχει συμβουλές για το πώς να διαχειριστούμε την ενδοοικογενειακή βία;» αναρωτιέται χρήστης με το όνομα @honeyean.

Γυναικείες οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει ότι τα μέτρα περιορισμού μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, με τις γυναίκες να είναι εγκλωβισμένες στα σπίτια τους με τους θύτες. Κάποιες κυβερνήσεις έχουν εντείνει τα μέτρα τους στο θέμα αυτό, όπως στη Γαλλία, η οποία προσφέρει δωμάτια ξενοδοχείων στα θύματα.

Να σημειωθεί ότι η Μαλαισία κατατάσσεται 104η μεταξύ 153 χωρών στον τελευταίο δείκτη του Παγκόσμιου Οικονομικού Forum για το χάσμα μεταξύ των φύλων σε όλο τον κόσμο.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020, 13:05