Η κυβέρνηση του Άλμπιν Κούρτι υπερψηφίστηκε από τη Βουλή του Κοσόβου με 66 ψήφους υπέρ και καμία αρνητική ψήφο ενώ δέκα βουλευτές ψήφισαν «παρών». Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ακολούθησε η ορκωμοσία των μελών της νέας κυβέρνησης ενώπιον των βουλευτών, όπως προβλέπεται από το σύνταγμα.

Η κυβέρνηση Κούρτι αποτελείται από δύο αντιπροέδρους και 15 υπουργούς εκ των οποίων οι δύο προέρχονται από την «Σερβική Λίστα» που εκπροσωπεί την σερβική εθνική κοινότητα. Κατά την προγραμματική του ομιλία ο Άλμπιν Κούρτι επικεντρώθηκε στην οικονομική ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας και την πάταξη της διαφθοράς. Υποσχέθηκε μάλιστα την ψήφιση νόμου για το «πόθεν έσχες» βάσει του οποίου θα δημεύονται περιουσίες που αποκτήθηκαν παράνομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Άλμπιν Κούρτι αναφέρθηκε επίσης στην αμυντική θωράκιση του Κοσόβου και την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων αναγγέλλοντας τρίμηνη υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για όλους του νέους. Εκείνο που προκάλεσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην προγραμματική ομιλία του Άλμπιν Κούρτι είναι η αναφορά του στο παρελθόν και συγκεκριμένα στην περίοδο πριν το 1999 όταν το Κόσοβο τέθηκε υπό την διοίκηση του ΟΗΕ.

Ο Κούρτι υποστήριξε ότι η Σερβία διέπραξε γενοκτονία κατά του αλβανικού πληθυσμού και ανέφερε ότι η κυβέρνησή του θα καταφύγει σε διεθνή δικαστήρια για την αναγνώριση της γενοκτονίας και την διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης