Κόσοβο: Στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019, 02:00
Κόσοβο: Στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

Σε τέλμα βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στο Κόσοβο μεταξύ των κομμάτων που κατέλαβαν τις δύο πρώτες θέσεις στις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου.

Ο αρχηγός του κινήματος «Αυτοδιάθεση» (LVV) Άλμπιν Κούρτι φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένος να ικανοποιήσει το αίτημα της Δημοκρατικής Ένωσης Κοσόβου (LDK) του Ίσα Μουσταφά που διεκδικεί την θέση του προέδρου Δημοκρατίας όταν θα λήξει η θητεία του σημερινού προέδρου Χάσιμ Θάτσι το 2021. Ο πρόεδρος Δημοκρατίας εκλέγεται από το κοινοβούλιο. Ο Αλμπιν Κούρτι υποστηρίζει την άποψη ότι ο πρόεδρος του Κοσόβου δεν θα πρέπει να προέρχεται από τον χώρο της πολιτικής, αλλά να είναι προσωπικότητα γενικής αποδοχής.

Την Τρίτη η Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου εμφανίστηκε με νέα πρόταση προβάλλοντας στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης την ιδέα να αναλάβει την θέση του πρωθυπουργού το δεύτερο κόμμα ενώ η «Αυτοδιάθεση» το αξίωμα του προέδρου Δημοκρατίας και του προέδρου της βουλής. Η στελέχωση της κυβέρνησης και των θεσμικών οργάνων του κράτους αποτελεί το μοναδικό σημείο απόκλισης στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Ο Άλμπιν Κούρτι δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξη Τύπου ότι γύρω από το πρόγραμμα και τους στόχους της κυβέρνησης έχει επιτευχθεί συμφωνία και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου, που θα συσταθεί σε σώμα η νέα βουλή, θα υπάρξει συμφωνία και για τα πρόσωπα.

Πολιτικοί αναλυτές στην Πρίστινα εκτιμούν ωστόσο ότι ο Κούρτι δεν βιάζεται για τον σχηματισμό κυβέρνησης για κομματικούς λόγους. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι αναμένει να ολοκληρωθεί η διαδικασία που δρομολόγησε για την αλλαγή του καταστατικού ώστε να μπορεί να είναι πρωθυπουργός, αλλά και να παραμείνει ταυτόχρονα αρχηγός του κινήματος «Αυτοδιάθεση», κάτι που αποκλείει το ισχύον καταστατικό.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019, 02:02