Ανατριχιαστικές είναι οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου τις τελευταίες ημέρες και αφορούν τη Σαγκάη, καθώς η μεγαλύτερη πόλη της Κίνας βρίσκεται εδώ και τρεις εβδομάδες σε σκληρό lockdown. Οι Αρχές έχουν φτάσει στο σημείο να χωρίζουν τα παιδιά που έχουν μολυνθεί με Covid-19 από τους γονείς τους. Οι πολίτες δυσκολεύονται να προμηθευτούν τα απαραίτητα και η απομόνωση τους έχει οδηγήσει σε πραγματική απόγνωση.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter απεικονίζει τη Σαγκάη τη νύχτα. Με πλάνο τις δεκάδες πολυκατοικίες, μπορεί κανείς να ακούσει τους εγκλωβισμένους να ουρλιάζουν. Οι ειδικοί εκφράζουν φόβους για μια πραγματικά δραματική εξέλιξη λόγω των αυστηρών μέτρων, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν και σε αύξηση του ποσοστού αυτοκτονιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κίνα ακολουθεί μια αυστηρή στρατηγική όσον αφορά στη Covid-19 και επιβάλλει δραστικά μέτρα. Η Σαγκάη και η βορειοανατολική κινεζική επαρχία Ζιλίν είναι οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία στη χώρα αυτή της Ανατολικής Ασίας.

Η σκληρή προσέγγιση της Κίνας δεν περνάει απαρατήρητη στις άλλες χώρες. Οι ΗΠΑ συνέστησαν στους πολίτες τους το Σάββατο να επανεξετάσουν τα ταξίδια τους στην Κίνα, λόγω της «αυθαίρετης επιβολής» των νόμων και των περιορισμών κατά της Covid-19, ιδιαίτερα στο Χονγκ Κονγκ, στην επαρχία Τζιλίν και στη Σαγκάη. Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν πως υπάρχει κίνδυνος «χωρισμού γονέων και παιδιών» εφόσον κάποιο παιδί βρεθεί θετικό.

Εργαζόμενοι σε αλυσίδες τροφίμων μεταφέρουν παραγγελίες στους πολίτες.

Στην Κίνα, όποιος βρεθεί θετικός, ακόμη και ασυμπτωματικός, απομονώνεται από μη μολυσμένα άτομα. Οι Αρχές της Σαγκάης επιβεβαίωσαν την περασμένη Δευτέρα ότι αυτό το μέτρο ισχύει και για παιδιά. «Εάν ένας από τους γονείς έχει επίσης μολυνθεί, μπορεί να συνοδεύσει το παιδί και να το φροντίσει σε ειδικό χώρο όπου θα νοσηλεύονται», δήλωσε τη Δευτέρα ο Wu Qianyu, αξιωματούχος των δημοτικών υπηρεσιών υγείας. Αλλά «αν τα μέλη της οικογένειας δεν πληρούν τις προϋποθέσεις στήριξης, δηλαδή δεν μολυνθούν τα ίδια, τα παιδιά θα χωριστούν από τους γονείς τους», υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου. Όσοι είναι άνω των 7 ετών θα φιλοξενούνται σε κέντρα καραντίνας, και οι κάτω των 7 ετών, εάν είναι μόνοι, θα φροντίζονται από δημόσια κέντρα υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, τα παιδιά συχνά στριμώχνονται στα κέντρα απομόνωσης και δεν έχουν επαρκή επίβλεψη από ενηλίκους. Διπλωμάτες από σχεδόν 30 χώρες της Δύσης έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους στα σκληρά μέτρα, ενώ έχουν αποστείλει και επιστολές στο αρμόδιο υπουργείο εκφράζοντας τις ανησυχίες και την αντίθεσή τους.

Προβλήματα με τις αλυσίδες διανομής τροφίμων

Το σκληρό lockdown που έχει επιβληθεί στη Σαγκάη έχει επηρεάσει και τις αλυσίδες διανομής τροφίμων. Παρότι οι Αρχές της πόλης των 26 εκατομμυρίων κατοίκων υποστηρίζουν πως έχει λυθεί το πρόβλημα της τροφοδοσίας, οι κάτοικοι καταγγέλλουν πως η επέκταση του lockdown έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στις υπηρεσίες παράδοσης, στους ιστότοπους παντοπωλείων, ακόμα και στο κρατικό δίκτυο διανομής προμηθειών.

Το κλίμα απόγνωσης έχει γενικευτεί και η οργή έχει κυριεύσει τους κατοίκους, που «λεηλατούν» καταστήματα τροφίμων, αγοράζοντας μεγάλες ποσότητες διαφόρων προϊόντων, καθώς δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι.

Σύμφωνα με αναφορές, όμως, πολλές παραγγελίες αργούν να παραδοθούν ή δεν φτάνουν ποτέ, με αποτέλεσμα οι πολίτες να ξεμένουν από τρόφιμα. Άλλοι, πάλι, αναφέρουν πως η ζήτηση είναι τόσο υψηλή, που δεν προλαβαίνουν καν να παραγγείλουν τα απαραίτητα αγαθά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης