Νοθεία στα εκλογικά αποτελέσματα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα καταγγέλλει η αντιπολίτευση στη Λευκορωσία, καθώς σύμφωνα με αυτά δεν εξελέγη βουλευτής της στο νέο κοινοβούλιο της χώρας.

Ήδη από την Κυριακή η αντιπολίτευση, που διέθετε δύο βουλευτές στο προηγούμενο κοινοβούλιο, κατήγγειλε μαζική νοθεία, την ώρα που οι επικεφαλής των βασικών κομμάτων της αντιπολίτευσης και οι δύο απερχόμενοι βουλευτές είχαν αποκλειστεί από τις εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκλογική επιτροπή της Λευκορωσίας έδωσε στη δημοσιότητα τον κατάλογο με τους βουλευτές που εξελέγησαν στις χθεσινές εκλογές και όλοι τους είναι υπέρ του καθεστώτος, ενώ προέρχονται από υπηρεσίες, κόμματα και οργανώσεις που το στηρίζουν.

Ανάμεσά τους ο πρώην πρέσβης της Λευκορωσίας στην Τουρκία, ένας πρώην υπουργός Ενημέρωσης, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της προεδρίας, ένας πρώην υπουργός Άμυνας, ακόμη και ο πρώην εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti. Ανάμεσα στους νέους βουλευτές είναι και η Miss Λευκορωσία 2018 Μαρία Βασίλεβιτς.

«Το αποτέλεσμα ήταν προαποφασισμένο εδώ και καιρό. Οι Αρχές έχουν επιλέξει τους εγκεκριμένους υποψήφιους. Η αλλαγή εξουσίας στη Λευκορωσία δεν είναι εφικτή μέσω των εκλογών» εκτίμησε ο Νικολάι Στάτκεβιτς, πρόσωπο της αντιπολίτευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος έχει το παρωνύμιο ο «τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης», βρίσκεται στην εξουσία σε αυτήν την πρώην σοβιετική δημοκρατία εδώ και 25 χρόνια. Καμία εκλογική αναμέτρηση που έχει πραγματοποιηθεί στη Λευκορωσία στο διάστημα αυτό δεν έχει κριθεί ελεύθερη ή δίκαιη από τους διεθνείς παρατηρητές.

Ο ίδιος ο Λουκασένκο δήλωσε στους δημοσιογράφους χθες ότι «έχω δεσμευθεί ότι δεν θα παραμείνω κολλημένος σε αυτήν την καρέκλα μέχρι να γίνουν μπλε τα δάκτυλά μου. Πιστέψτε με, δεν είναι και η πιο μαλακή καρέκλα», ενώ πρόσθεσε ότι ο λαός μπορεί να τον καταψηφίσει στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2020, αν δεν τον θέλει πια.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που έστειλε 400 παρατηρητές στις εκλογές της Κυριακής, αναμένεται να ανακοινώσει τις εκτιμήσεις του για αυτήν την ψηφοφορία σήμερα το απόγευμα. Μέχρι στιγμής όμως και από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Λουκασένκο, ο ΟΑΣΕ δεν έχει χαρακτηρίσει καμία εκλογή σύμφωνη με τα διεθνή πρότυπα.

Από τη μεριά της, η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή στις εκλογές ήταν 77,22%, ένα ποσοστό που είναι μάλλον υπερβολικό σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Πάβελ Ουσόφ, ο οποίος εξηγεί ότι οι Λευκορώσοι συμμετέχουν ολοένα και λιγότερο στις εκλογές, καθώς το αποτέλεσμά τους είναι γνωστό εκ των προτέρων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης