Η χούντα του Μάλι ζήτησε τη Δευτέρα από τη Δανία να αποσύρει «αμέσως» τους περίπου 100 στρατιώτες της που έφτασαν πρόσφατα στη χώρα προκειμένου να συμμετάσχουν στην ευρωπαϊκή δύναμη Τακούμπα, υπό την ηγεσία της Γαλλίας, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Η κυβέρνηση του Μάλι, που ανέλαβε πραξικοπηματικά την εξουσία τον Αύγουστο του 2020, ανέφερε σε μια ανακοίνωση που διαβάστηκε από την κρατική τηλεόραση και αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ότι η ανάπτυξη της δανέζικης δύναμης έγινε «χωρίς τη συγκατάθεσή της».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περασμένη εβδομάδα η Δανία ανακοίνωσε ότι έφτασαν στο Μάλι 90 άνδρες, στην πλειονότητά τους στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων και στρατιωτικοί χειρουργοί. Επρόκειτο να ενταχθούν στη δύναμη Τακούμπα, στόχος της οποίας είναι να προστατεύσει τους αμάχους από τους τζιχαντιστές στη λεγόμενη ζώνη των τριών συνόρων (Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρας).

«Η κυβέρνηση του Μάλι παρατηρεί με κατάπληξη την ανάπτυξη στο έδαφός της μιας ομάδας των ειδικών δυνάμεων της Δανίας» η οποία έγινε χωρίς τη συγκατάθεσή της και χωρίς να τηρηθεί το πρωτόκολλο που αφορά «τους Ευρωπαίους εταίρους που μετέχουν στη Δύναμη Τακούμπα», ανέφερε η ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης