Οι ανθρωποκτονίες στο Μεξικό αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους για να φθάσουν τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί ποτέ, αποκαλύπτουν επίσημα στοιχεία, γεγονός που υπογραμμίζει ποιο είναι το μέγεθος της πρόκλησης που έχει μπροστά του ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος υπόσχεται να μειώσει το επίπεδο της βίας στη χώρα από τα καρτέλ των ναρκωτικών.

Στη μεξικανική επικράτεια διαπράχθηκαν 14.603 ανθρωποκτονίες από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο, έναντι 13.985 το αντίστοιχο διάστημα του 2018, σύμφωνα με δεδομένα που αναρτήθηκαν το Σαββατοκύριακο στον ιστότοπο της εθνικής υπηρεσίας δημόσιας ασφάλειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αριθμός αυτός αφήνει να εννοηθεί ότι το Μεξικό οδεύει να ξεπεράσει τους 29.111 φόνους που διαπράχθηκαν πέρυσι — το απόλυτο ιστορικό υψηλό αφότου άρχισαν να τηρούνται σχετικά δεδομένα από τις αρχές.

Επί σχεδόν μιάμιση δεκαετία, οι μεξικανικές αρχές δυσκολεύονται ολοένα περισσότερο να ελέγξουν το κύμα βίας των βάρβαρων καρτέλ των ναρκωτικών, μολονότι έχουν μπορέσει να εξουδετερώσουν πολλούς ηγέτες τους. Όμως οι συλλήψεις ή οι θάνατοι αφεντικών των καρτέλ πολύ συχνά οδήγησαν στις διαιρέσεις τους και τη δημιουργία μικρότερων, ακόμη πιο αιμοδιψών συμμοριών.

Ο βετεράνος κεντροαριστερός πολιτικός Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο, θεωρεί ότι η οικονομική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων διαδραμάτισε καίριο ρόλο στην κλιμάκωση της βίας και δεσμεύεται ότι η κυβέρνησή του θα πάρει διαφορετικό δρόμο ως προς το ζήτημα, αποπειρώμενη να ξεριζώσει τη διαφθορά και να μειώσει τις ανισότητες στο Μεξικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι πολιτικές για τα κοινωνικά θέματα είναι πολύ σημαντικές» και οι πρωτοβουλίες του Λόπες Ομπραδόρ «θα συμφωνήσουμε πως θα έχουν θετικές επιπτώσεις. Αλλά αυτές τις θετικές επιπτώσεις θα τις δούμε μακροπρόθεσμα», επισήμανε ωστόσο ο Φρανσίσκο Ρίβας, διευθυντής του Εθνικού Παρατηρητηρίου Πολιτών, μη κυβερνητικής οργάνωσης που παρακολουθεί τα ζητήματα που άπτονται της δικαιοσύνης και της ασφάλειας στο Μεξικό.

Το εξαιρετικά περίπλοκο πρόβλημα χαρακτηρίζεται μείζων δοκιμασία για την κυβέρνηση του κεντροαριστερού Λόπες Ομπραδόρ, που εννοεί να ακολουθήσει διαφορετική προσέγγιση από αυτή των προκατόχων του. Πρόσφατα ιδρύθηκε ένα νέο σώμα, η Εθνοφρουρά, που αποτελείται από στρατιωτικούς και ομοσπονδιακούς αστυνομικούς, για να συμβάλλει στην προσπάθεια στο πεδίο της επιβολής του νόμου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης