Μια διεθνής αποστολή, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αναμένεται να μεταβεί στην Κίνα την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου για να ερευνήσει την προέλευση του ιού που προκάλεσε την πανδημία του Covid-19, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι ΗΠΑ, που κατηγορούν την Κίνα ότι απέκρυψε την έκταση της επιδημίας, έχουν ζητήσει μια «διαφανή» έρευνα και επέκριναν τους όρους της, με βάση τους οποίους Κινέζοι επιστήμονες θα αναλάβουν την πρώτη φάση της προκαταρκτικής έρευνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 31 Δεκεμβρίου 2019 η Κίνα ανακοίνωσε στον ΠΟΥ ότι κατέγραψε κρούσματα πνευμονίας, άγνωστης αιτιολογίας, στην πόλη Ουχάν. Αμέσως μετά έκλεισε μια αγορά ζώων και θαλασσινών όπου πιστεύεται ότι πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κορωνοϊός.

Πολλοί υπουργοί Υγείας ζήτησαν από τον ΠΟΥ, ήδη από τον περασμένο Μάιο, να ερευνήσει την προέλευση του ιού και το πώς πέρασε από το ένα είδος στο άλλο. Τώρα, μια ομάδα αποτελούμενη από 12-15 διεθνείς εμπειρογνώμονες ετοιμάζεται επιτέλους να πάει στην Ουχάν για να εξετάσει τα στοιχεία, στα οποία περιλαμβάνονται δείγματα από ανθρώπους και ζώα που συνέλεξαν οι Κινέζοι ερευνητές.

Η Θία Φίσερ, από τη Δανία, είπε ότι η ομάδα αναμένεται να αναχωρήσει «ακριβώς μετά την Πρωτοχρονιά» για μια αποστολή έξι εβδομάδων. Στο διάστημα αυτό περιλαμβάνονται και οι δύο εβδομάδες κατά τις οποίες θα παραμείνουν σε καραντίνα μετά την άφιξή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Φάση 1 θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τώρα, με βάση τους όρους της συμφωνίας και να έχουμε κάποια αποτελέσματα. Αν τα έχουμε αυτά όταν φτάσουμε στην Κίνα… θα ήταν φανταστικό. Τότε είμαστε ήδη στη Φάση 2», εξήγησε.

Ο Κιθ Χάμιλτον, ειδικός στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων, ο οποίος θα συμμετάσχει στην αποστολή αυτή, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα γίνει πολύ σύντομα».

«Ελπίζουμε ότι η ομάδα θα μπορέσει να ταξιδέψει τον Ιανουάριο», ανέφερε εξάλλου ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Τάρικ Γιασάρεβιτς, απαντώντας σε ερώτημα του πρακτορείου Reuters.

Ο Χάμιλτον είπε ότι ένας παρόμοιος, όχι όμως και πανομοιότυπος, ιός εντοπίστηκε σε ένα είδος νυχτερίδας που αποκαλείται Ρινόλοφος του Μεχέλι. Αυτό υποδηλώνει ότι ίσως μεταδόθηκε πρώτα σε κάποιο ζώο ή ενδιάμεσο ξενιστή, προτού να μολύνει τους ανθρώπους. «Όταν κάνουμε έρευνα στα ζώα είναι δύσκολο, είναι σαν να ψάχνουμε βελόνα στ’ άχυρα», σημείωσε.

Ο Πέτερ Μπεν Εμπάρεκ, ο κορυφαίος ειδικός του ΠΟΥ για τις ζωονόσους, είπε τον περασμένο μήνα ότι τα μέλη της αποστολής θα ήθελαν να πάρουν συνεντεύξεις από τους εργαζόμενους στην αγορά για το πώς μολύνθηκαν από τον ιό. «Δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει ότι είναι κατασκευασμένος από τον άνθρωπο», σχολίασε.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης