Εκρήξεις σε δύο supertankers στην ευρύτερη Αραβική Θάλασσα που έπλεαν προς τις ακτές του Πακιστάν και του Ομάν σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης. Το βρετανικό ναυτιλιακό κέντρο «Maritime Trade Operations» του πολεμικού ναυτικού εξέδωσε επείγουσα ανακοίνωση περί «μη ταυτοποιημένου επεισοδίου» στον κόλπο του Ομάν.  

Η διοίκηση του αμερικανικού στόλου που εδρεύει στη ναυτική βάση των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν αρνήθηκε να απαντήσει, δηλαδή να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει το γεγονός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες από την ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz», για το supertanker «Front Altair» υπό σημαία των νήσων Μάρσαλ και το «Kokuka Courageous» υπό σημαία Παναμά.

Τα πληρώματα και των δύο τάνκερ είναι ασφαλή, αφού προηγουμένως πραγματοποιήθηκε συντονισμένη επιχείρηση εκκένωσης και στα δύο σκάφη.

Δείτε τo ένα από τα δύο τάνκερ με την ονομασία «Front Altair» που φόρτωσε πετρέλαιο στον Περσικό Κόλπο και κατευθυνόταν στην Ταϊβάν. Στον χάρτη φαίνεται το σημείο από όπου εξέπεμψε σήμα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρκετή ώρα μετά το συμβάν ο εκπρόσωπος της αμερικανικής ναυτικής βάσης στο Μπαχρέιν, πλοίαρχος Joshua Frey, ανακοίνωσε λακωνικά πως η διοίκηση του Πέμπτου Αμερικανικού Στόλου γνωρίζει το γεγονός. Αρνήθηκε, ωστόσο, να δώσει λεπτομέρειες.  

Πάντα σύμφωνα με τη «Haaretz», αξιωματούχος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ο οποίος βρίσκεται στο λιμάνι της Fujairah δήλωσε πως το τάνκερ «Front Altair» έχει γίνει παρανάλωμα του πυρός. Αυτή η είδηση μεταδόθηκε και από το πρακτορείο Bloomberg.

To «Front Altair» τορπιλίστηκε

Το πρακτορείο Reuters αργά το πρωί της Πέμπτης, ανήρτησε την είδηση επικαλούμενο τη γνωστή ναυτιλιακή εταιρεία «Tradewinds» με την πληροφορία πως το τάνκερ Front Altair ανήκει στη Νορβηγική εταιρεία «Front Line», εκπρόσωπος της οποίας φέρεται να έχει δηλώσει πως το σκάφος επλήγη από τορπίλη στα ανοιχτά του Κόλπου του Ομάν.

Η πληροφορία αυτή δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Η διαδρομή του «Front Altair» από τον Περσικό Κόλπο προς την Ταϊβάν

Πηγή: debkafile, haaretz, marinetraffic

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης