Ν. Φροστ: Το αδιέξοδο με το βορειοϊρλανδικό πρωτόκολλο, εμπόδιο στης σχέσεις Λονδίνου - ΕΕ

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 4 Σεπτεμβρίου 2021, 20:46
Ν. Φροστ: Το αδιέξοδο με το βορειοϊρλανδικό πρωτόκολλο, εμπόδιο στης σχέσεις Λονδίνου - ΕΕ

Το αδιέξοδο ανάμεσα στην Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την εφαρμογή του πρωτοκόλλου για την Βόρεια Ιρλανδία απειλεί να δημιουργήσει «ψυχρή δυσπιστία» στις ευρύτερες σχέσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και την Ένωση, προειδοποίησε σήμερα ο βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit.

Ο Ντέιβιντ Φροστ δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον δεν θέλει να καταργήσει το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, αλλά θεωρεί ότι χρειάζεται «ουσιαστικές και σημαντικές αλλαγές».

Αυτές οι αλλαγές αφορούν την ροή των εμπορευμάτων προς την Βόρεια Ιρλανδία, τις προδιαγραφές για τα προϊόντα και ρυθμιστικές διευθετήσεις.

«Θέλω να είμαι σαφής ότι οποιαδήποτε απάντηση που αποφεύγει την σοβαρή αντιμετώπιση αυτών των ρυθμίσεων και έχει ως στόχο την καθυστέρηση απλώς της διαδικασίας, τελικά, δεν θα λειτουργήσει για εμάς», δήλωσε ο Ντέιβιντ Φροστ σε ομιλία του στον Βρετανο-Ιρλανδικό Σύνδεσμο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκκινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Βρετανίας από τον Μάρτιο για τις αλλαγές των εμπορικών ρυθμίσεων που προβλέπει το βορειοϊρλανδικό πρωτόκολλο, οι οποίες παραβιάζουν την συμφωνία αποχώρησης που συνομολογήθηκε ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες τον περασμένο χρόνο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι διακόπτει την νομική διαδικασία αφού το Λονδίνο ζήτησε περίοδο χάριτος.

Το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας θεσπίστηκε για την προστασία των ειρηνευτικών συμφωνιών του 1998 και για την διατήρηση ανοικτών των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας, επαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου, με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας , μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να ανοίξει παράλληλα μία πίσω πόρτα στην ενιαία αγορά της Ένωσης.

Οι έλεγχοι στα προϊόντα που διακινούνται ανάμεσα στην Βρετανία και την Βόρεια Ιρλανδία έχουν διαταράξει την εμπορική ροή και εξοργίσει του Ενωτικούς, προτεστάντες, που αντιστέκονται σε οποιαδήποτε ρύθμιση θεωρούν ότι διαταράσσει την θέση της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 4 Σεπτεμβρίου 2021, 20:46