Νεκρός Γάλλος στρατιώτης από έκρηξη βόμβας στο Μάλι

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020, 04:03
Νεκρός Γάλλος στρατιώτης από έκρηξη βόμβας στο Μάλι

Ένας Γάλλος στρατιώτης σκοτώθηκε το πρωί της Πέμπτης στο Μάλι "κατά τη διάρκεια μαχών εναντίον των ενόπλων τρομοκρατικών οργανώσεων, όταν αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε δίπλα στο θωρακισμένο όχημα στο οποίο επέβαινε", ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία

"Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έμαθε με μεγάλη λύπη τον θάνατο του στρατιώτη του 1ου Συντάγματος Ουσάρων Αλεξιπτωτιστών της Ταρμπ, Τοζοχασίνα Ραζαφιντσαλάαμα", αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Γαλλία έχει σχεδόν 5.100 στρατιώτες στην περιοχή Σαχέλ της Δυτικής Αφρικής, στο πλαίσιο των διεθνών προσπαθειών για την καταπολέμηση των ισλαμιστών μαχητών στην περιοχή. Ο 25χρονος αλεξιπτωτιστής μετείχε στη γαλλική δύναμη κατά των τζιχαντιστών Barkhane.

O ομοσπονδιακός στρατός της Γερμανίας (Μπούντεσβερ) επίσης μετέχει σε αποστολή του ΟΗΕ και εκπαίδευση στο Μάλι, αλλά όχι στην επιχείρηση Barkhane.

Την ίδια ώρα, πέντε αρχηγοί κρατών της Δυτικής Αφρικής προσπαθούσαν στο Μπαμακό να σχεδιάσουν μια έξοδο από την κρίση στο Μάλι, έπειτα από εβδομάδες αμφισβήτησης της εξουσίας του προέδρου Ιμπραϊμ Μπουμπακάρ Κεϊτά.

Οι πρόεδροι της Νιγηρίας, του Νίγηρα, της Ακτής Ελεφαντοστού, της Γκάνας και της Σενεγάλης έγιναν δεκτοί από τον ομόλογό τους στο αεροδρόμιο του Μπαμακό, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Εντεταλμένοι από την Οικονομική Κοινότητα των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (Cedeao) για να στηρίξουν τις διαμεσολαβητικές της προσπάθειες, οι πέντε πρόεδροι είχαν συνομιλίες με τον πρόεδρο Κεϊτά στο προεδρικό μέγαρο.

Είχαν προγραμματιστεί επίσης συναντήσεις τους με αντιπροσωπείες της προεδρικής πλειοψηφίας, του κινήματος της αντιπολίτευσης M5-RFP που διεξάγει από τον Ιούνιο τη μεγαλύτερη κινητοποίηση αμφισβήτησης της κυβέρνησης στο Μάλι μετά το πραξικόπημα του 2012, και της κοινωνίας των πολιτών. Η ατζέντα τους περιελάμβανε και συνάντηση με τον ιμάμη Μαχμούντ Ντίκο, προσωπικότητα μεγάλης επιρροής και εμβληματική του κινήματος αμφισβήτησης.

Η παρούσα πολιτική κρίση στο Μάλι, του οποίου ένα μεγάλο μέρος πλήττεται σχεδόν καθημερινά από τζιχαντιστική αλλά και κοινοτική βία, ανησυχεί τους συμμάχους του και γείτονές τους που φοβούνται ότι η χώρα βυθίζεται στο χάος.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020, 04:03