Τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν στην Πρετόρια οι αντάρτες του Τιγκράι και η κυβέρνηση της Αιθιοπίας με στόχο «την εξεύρεση μιας ειρηνικής και βιώσιμης λύσης», προκειμένου να τερματιστεί η καταστροφική, διετής σύρραξη στη χώρα.

«Οι ειρηνευτικές συνομιλίες που οργανώθηκαν για την εξεύρεση μιας ειρηνικής και βιώσιμης λύσης για τη σύρραξη στην περιοχή του Τιγκράι ξεκίνησαν σήμερα, 25 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 30 Οκτωβρίου», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Βίνσεντ Μαγκουένια, ο εκπρόσωπος του Νοτιοαφρικανού προέδρου Σίριλ Ραμαφόζα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συνομιλίες διεξάγονται υπό την αιγίδα της Αφρικανικής Ένωσης, αφού στα τέλη Αυγούστου ξανάρχισαν οι μάχες, έπειτα από μια εύθραυστη πεντάμηνη εκεχειρία, προκαλώντας έντονη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα, ιδίως για τις ανθρωπιστικές συνέπειες του πολέμου.

Οι αντάρτες του Τιγκράι και ο ομοσπονδιακός στρατός, με τη στήριξη δυνάμεων από τις γειτονικές επαρχίες αλλά και των ενόπλων δυνάμεων της Ερυθραίας, συγκρούονται από τον Νοέμβριο του 2020. Ο πόλεμος αυτός έχει βυθίσει τη βόρεια Αιθιοπία σε μια βαθιά ανθρωπιστική κρίση. Την άνοιξη συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός, όμως οι μάχες ξανάρχισαν στις 24 Αυγούστου. Οι δυνάμεις της Αιθιοπίας και της Ερυθραίας ανακοίνωσαν στις 18 Οκτωβρίου ότι κατέλαβαν τη Σίρε, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις του Τιγκράι.

Η ομάδα των διαπραγματευτών του Τιγκράι έφτασε την Κυριακή στη Νότια Αφρική. Ένας εκπρόσωπος των αρχών της επαρχίας αυτής, ο Κιντέγια Γκεμπρεχίβοτ, υπενθύμισε ότι οι αντάρτες ζητούν να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες, να μην παρεμποδίζεται η ανθρωπιστική βοήθεια και να αποσυρθούν οι δυνάμεις της Ερυθραίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αντιπροσωπεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Αιθιοπίας αναχώρησε από την Αντίς Αμπέμπα το πρωί της Δευτέρας. Η κυβέρνηση ανέφερε ότι οι συνομιλίες αυτές αποτελούν «μια ευκαιρία για να επιλυθεί ειρηνικά η σύγκρουση και να βελτιωθεί η κατάσταση επί του πεδίου».

Δεν υπάρχει καμία πληροφορία για τη σύνθεση των δύο αντιπροσωπειών.

Η παναφρικανική διαμεσολαβητική ομάδα αποτελείται από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΑΕ για το Κέρας της Αφρικής, τον πρώην πρόεδρο της Νιγηρίας, Ολουσεγκούν Ομπασάντζο, τον πρώην πρόεδρο της Κένυας, Ουχούρου Κενιάτα και την πρώην αντιπρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Φουμζίλε Μλάμπο-Νγκούκα.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπιι Άχμεντ διαβεβαίωσε ότι «ο πόλεμος θα τελειώσει και η ειρήνη θα επικρατήσει».

«Δεν θα συνεχίσουμε να πολεμάμε επ’ αόριστον», σημείωσε, χωρίς όμως να κάνει κάποια αναφορά στις συνομιλίες αυτές.

«Ο στρατός του Τιγκράι έχει τη δυνατότητα να νικήσει τους εχθρούς», ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής των ανταρτικών αρχών της επαρχίας αυτής, ο Ντεμπρετσίον Γκεμπρεμάικλ, επιμένοντας ότι «οι εχθρικές δυνάμεις που μπήκαν στο Τιγκράι θα θαφτούν εδώ».

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης