Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε δήλωσε την Πέμπτη ότι η προεδρία δεν είναι δουλειά για μια γυναίκα, λόγω των συναισθηματικών διαφορών της με τους άνδρες, ενώ απέρριψε τις εικασίες ότι η κόρη του θα τον διαδεχθεί τον επόμενο χρόνο.

«Η κόρη μου δεν είναι υποψήφια. Έχω πει στην Ίνταϊ να μη θέσει υποψηφιότητα, διότι τη λυπάμαι γνωρίζοντας ότι θα πρέπει να περάσει όσα εγώ περνάω» είπε ο Ντουτέρτε, σε δηλώσεις στα εγκαίνια ενός σχεδίου κατασκευής αυτοκινητοδρόμου, αναφερόμενος στην κόρη του Σάρα με το ψευδώνυμό της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό δεν είναι για τις γυναίκες. Ξέρετε, η ψυχοσύνθεση των γυναικών και των ανδρών είναι τελείως διαφορετική. Θα τρελαθείς εδώ. Επομένως… αυτή είναι η θλιβερή ιστορία» ανέφερε.

Οι Φιλιππίνες είχαν δύο γυναίκες προέδρους, την Γκλόρια Μακαπάγκαλ Αρόγιο από το 2001 έως το 2010 και την Κορασόν Ακίνο από το 1986 έως το 1992.

Ο 75χρονος Ντουτέρτε συνηθίζει να κάνει σχόλια που θεωρούνται προσβλητικά, σεξιστικά και μισογυνικά, ωστόσο το γραφείο του τα αποκαλεί άκακα αστεία. Παραμένει δημοφιλής μεταξύ των γυναικών ψηφοφόρων στις Φιλιππίνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κόρη του Φιλιππινέζου προέδρου Σάρα Ντουτέρτε Κάρπιο, ηλικίας 42 ετών, η οποία τον διαδέχθηκε στη δημαρχία του Νταβάο, επικράτησε, σε πρόσφατη δημοσκόπηση, στις γνώμες των πολιτών που τους ζητήθηκε να επιλέξουν έναν υποψήφιο που προτιμούν από έναν κατάλογο πιθανών διεκδικητών του προεδρικού θώκου στις εκλογές του 2022.

Άλλες δύο γυναίκες, η αντιπρόεδρος Λένι Ρομπρέντο και η γερουσιαστής Γκρέις Πόε, ήταν υποθετικά υποψήφιες.

Απαντώντας στα σχόλια του Ντουτέρτε, η Κριστίνα Παλαμπάι, της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Karapatan, δήλωσε πως οι γυναίκες είναι το ίδιο ικανές με τους άνδρες σε οποιαδήποτε δουλειά.

«Αυτό που έχει σημασία, ειδικά όταν μιλάμε για την προεδρία και κάποιο δημόσιο λειτούργημα, είναι εάν τα συμφέροντα της φτωχής πλειοψηφίας στηρίζονται» επισήμανε.

Η Ντουτέρτε-Κάρπιο, από την πλευρά της, είπε την Πέμπτη στο Reuters πως ενημέρωσε τον πατέρα της ότι δεν σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης