Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν δήλωσε σήμερα έτοιμος για ένα διάλογο με το Ιράν που θα αφορά τον τρόπο τερματισμού του πολέμου στο Αφγανιστάν, κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι επιδιώκει να εμπλέξει τις ΗΠΑ στη σύγκρουση αυτή.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης Ζαλμάι Χαλιλζάντ που διαπραγματεύτηκε τη διμερή συμφωνία του Φεβρουαρίου με τους Ταλιμπάν, μετείχε σε διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στις οποίες μετείχε επίσης το Ιράν, ένα σπάνιο παράθυρο διαλόγου την ώρα που η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ασκούσε “μέγιστη” πίεση επί της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Ιράν θα ήθελε να μας κρατήσει καθηλωμένους σε αυτή τη σύγκρουση, χωρίς νίκη ή ήττα αλλά με βαριές απώλειες στο Αφγανιστάν, όσο δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν» δήλωσε σήμερα ο Χαλιλζάντ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που διοργάνωσε το κέντρο μελετών US Institute of Peace. “Αλλά εμείς προτείναμε να συναντήσουμε τους Ιρανούς για το θέμα αυτό. Θα μπορούσαν να μετάσχουν σε διάφορες συνεδριάσεις όπου μπορεί να είμαστε παρόντες και να είναι και αυτοί παρόντες, για να συζητήσουμε για το μέλλον του Αφγανιστάν».

Το Ιράν μοιράζεται σύνορα 900 και πλέον χλμ με το Αφγανιστάν, χώρα με την οποία διατηρούσε πάντα περίπλοκες σχέσεις.

Το Ιράν υποστήριξε επί μακρόν τους ομόθρησκούς του σιίτες — η μειονότητα Χαζάρα στο Αφγανιστάν, η οποία υπέστη διώξεις επί διακυβέρνησης της χώρας από τους σουνίτες Ταλιμπάν, τη δεκαετία του 1990. Η Τεχεράνη εργάστηκε επίσης στο πλευρό του ΟΗΕ για να βοηθήσει στην εκδίωξη των Ταλιμπάν τη δεκαετία του 2000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, το Ιράν έκτοτε άρχισε πάλι επαφές με τους Αφγανούς αντάρτες, προσφέροντας κυρίως αμοιβές σε Ταλιμπάν για να κάνουν επιθέσεις εναντίον στρατιωτών των ΗΠΑ και των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού τους στο Αφγανιστάν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης