Ένας Ιάπωνας δημοσιογράφος-κινηματογραφιστής, που αφέθηκε ελεύθερος στα μέσα Νοεμβρίου από τη Μιανμάρ χάρη σε μια αμνηστία κρατουμένων, κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση του Τόκιο να ασκήσει περισσότερη πίεση στη χούντα και να δεχθεί τους πρόσφυγες που διαφεύγουν από τη χώρα.

Ο Τόρου Κουμπότα, ένας 26χρονος σκηνοθέτης βίντεο ελεύθερης απασχόλησης, πέρασε τρεισήμισι μήνες στη φυλακή στη Μιανμάρ μετά τη σύλληψή του, μαζί με δύο πολίτες της Μιανμάρ, ενώ κάλυπτε μια διαδήλωση κατά της χούντας στα τέλη Ιουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καταδικάστηκε συνολικά σε δέκα χρόνια κάθειρξη για παραβίαση του νόμου που ποινικοποιεί τη διάδοση πληροφοριών που βλάπτουν την ασφάλεια της χώρας και για υποκίνηση σε στάση κατά του στρατού.

Μιλώντας σήμερα στο Τόκιο, κάλεσε την Ιαπωνία, επί μακρόν ένας από τους κύριους παρόχους βοήθειας και σημαντικός επενδυτής στη Μιανμάρ, να “υιοθετήσει μια ισχυρή και αποφασιστική προσέγγιση απέναντι στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” στη χώρα.

Εκτίμησε επίσης πως η Ιαπωνία πρέπει να “επικρίνει τη Μιανμάρ με έναν πιο αποφασιστικό τρόπο” και να “εξετάσει πολύ αυστηρά” αν τα χρήματα που χορηγεί “χρησιμοποιούνται από τον στρατό, αν πηγαίνουν στον στρατό και αν ουσιαστικά χρησιμοποιούνται για να σκοτώσουν ανθρώπους”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021 στη Μιανμάρ, η Ιαπωνία είχε ανακοινώσει ότι επρόκειτο να διακόψει όλα τα νέα προγράμματα βοήθειας χωρίς όμως να επηρεαστούν τα υπάρχοντα προγράμματα, και δεν επέβαλε κυρώσεις σε βάρος υψηλόβαθμων αξιωματούχων του στρατού ή της αστυνομίας.

Τον Σεπτέμβριο, το Τόκιο ανακοίνωσε ότι βάζει τέλος στο αμφιλεγόμενο πρόγραμμα εκπαίδευσης στρατιωτικών από τη Μιανμάρ, ως απάντηση σε εκτελέσεις πολιτικών αντιπάλων από τη χούντα.

Ο Κουμπότα κάλεσε επίσης το Τόκιο να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες από τη Μιανμάρ — η Ιαπωνία δέχεται κάθε χρόνο μια χούφτα πρόσφυγες όλων των εθνικοτήτων.

Ο δημοσιογράφος χαρακτήρισε “κόλαση” τις αρχικές συνθήκες κράτησής του και είπε ότι κρατήθηκε σε απομόνωση στη διαβόητη φυλακή Ινσέιν στη Ρανγκούν.

Η χούντα που κυβερνά τη Μιανμάρ ανακοίνωσε στις 17 Νοεμβρίου την απελευθέρωση σχεδόν 6.000 κρατουμένων, μεταξύ των οποίων πολλοί ξένοι υπήκοοι, περιλαμβανομένων εκτός του Κουμπότα μιας πρώην πρεσβευτή της Βρετανίας και ενός Αυστραλού συμβούλου της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

Ο Κουμπότα χαρακτήρισε την απελευθέρωσή του ως «εργαλείο προπαγάνδας. Αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα το γεγονός ότι περίπου 12.000 άνθρωποι παραμένουν αδικαιολόγητα υπό κράτηση», πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης