Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξέφρασε τη Δευτέρα την ανησυχία του για την “επιδεινούμενη” πολιτικο-στρατιωτική κατάσταση στην Αιθιοπία, σε ένα πολύ σπάνιο και πολύ προσωπικό δημόσιο σχόλιο για τον εν εξελίξει πόλεμο στη χώρα καταγωγής του, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνέντευξης Τύπου της χρονιάς που παραχώρησε.

“Εκτός από τον Covid, το 2020 ήταν εξαιρετικά δύσκολο για μένα, γιατί η χώρα μου αντιμετωπίζει δυσκολίες”, δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, τονίζοντας ότι “ο πόλεμος, ο καταστροφικός πόλεμος” διεξάγεται στην περιοχή από την οποία κατάγεται, το Τιγκράι, στη βόρεια Αιθιοπία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις αρχές Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας ‘Αμπι ‘Αχμεντ έστειλε τον ομοσπονδιακό στρατό να επιτεθεί στις δυνάμεις του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκράι (TPLF), του κόμματος που κυβερνά την περιοχή και αψηφούσε την αρχή του επί μήνες.

Οι μάχες ανάγκασαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και η πρόσβαση εκεί είναι εξαιρετικά δύσκολη.

“Έχω πολλά μέλη της οικογένειάς μου (στο Τιγκράι) συμπεριλαμβανομένου του μικρότερου αδερφού μου και δεν ξέρω πού βρίσκονται. Δεν έχω επικοινωνήσει μαζί τους γιατί δεν υπάρχει επικοινωνία”, είπε ο γενικός διευθυντής εμφανώς συγκινημένος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Σαν να μην ήταν αρκετή η Covid, έχω και αυτόν τον προσωπικό πόνο. Ανησυχώ για τη χώρα μου. Και φυσικά ο μικρότερος αδερφός μου και τα μέλη της οικογένειάς μου είναι μέλη της κοινωνίας αυτής και ανησυχώ για όλη τη χώρα, γιατί η κατάσταση χειροτερεύει”, είπε.

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας τον είχε κατηγορήσει στα μέσα Νοεμβρίου ότι υποστηρίζει τους αντάρτες της περιοχής του. Ο Τέντρος διετέλεσε υπουργός Υγείας από το 2005 έως το 2012 στην κυβέρνηση του Μέλες Ζενάουι, ιστορικού ηγέτη του TPLF, τότε πανίσχυρου κόμματος και κατόχου όλων των μοχλών εξουσίας στην Αντίς Αμπέμπα.

“Κάποιες αναφορές υποδηλώνουν ότι παίρνω θέση σε αυτήν την κατάσταση. Δεν είναι αλήθεια και πρέπει να πω ότι είμαι μόνο από τη μία πλευρά, αυτήν της ειρήνης”, είχε απαντήσει με μήνυμα στο Twitter ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Ωστόσο, ο Τέντρος θέλησε να τελειώσει τη συνέντευξη με μια πιο θετική νότα και μίλησε για τη γέννηση της εγγονής του πριν από δύο μήνες.

“Αν και ανησυχώ για την εγγονή μου βλέποντας αυτές τις δύο δύσκολες καταστάσεις, την ίδια στιγμή όταν την κοιτάζω βλέπω την ελπίδα”, είπε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης