Σφοδρές αντιδράσεις προκαλούν οι δύο χάρτες που ανήρτησε στο Telegram, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, με τον ισχυρισμό ότι αποτυπώνουν την εκτίμηση «δυτικών αναλυτών» για το ποια θα είναι τα μελλοντικά εδάφη της Ουκρανίας μετά τον τερματισμό του πολέμου.

Ο πρώτος χάρτης δείχνει μια Ουκρανία που περιλαμβάνει τόσο την Κριμαία όσο και τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ. «Στο επηρεασμένο από ψυχοτρόπες ουσίες μυαλό του προέδρου της Ουκρανίας, αυτή είναι η εικόνα για το λαμπρό μέλλον της χώρας του», σχολιάζει ο Μεντβέντεφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δεύτερος χάρτης δείχνει μια πολύ μικρή Ουκρανία, τα περισσότερα εδάφη της οποίας έχουν προσαρτηθεί από την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και, φυσικά, τη Ρωσία. «Δυτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι στην πραγματικότητα θα μοιάζει κάπως έτσι», γράφει στην ανάρτησή του ο Μεντβέντεφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από τις αντιδράσεις στα social media, η ανάρτηση του Μεντβέντεφ προκάλεσε και την επίσημη απάντηση του ρουμανικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο αναφέρει ότι «τέτοιες συμπεριφορές αποτελούν μέρος των εργαλείων προπαγάνδας και παραπληροφόρησης που χρησιμοποιεί η Ρωσική Ομοσπονδία εδώ και πολύ καιρό και που ενισχύθηκαν μετά την έναρξη του παράνομου και επιθετικού πολέμου εναντίον της Ουκρανίας».

Το ΥΠΕΞ της Ρουμανίας σημειώνει επίσης ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει πλήρως την ανεξαρτησία της Ουκρανίας με τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης