ΟΗΕ: Άμεση εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός στην Ιντλίμπ

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2020, 02:42
ΟΗΕ: Άμεση εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός στην Ιντλίμπ

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ ζήτησε την Παρασκευή άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών στην ανταρτοκρατούμενη επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, σημειώνοντας ότι η κατάπαυση του πυρός που ανακοινώθηκε πρόσφατα απέτυχε για άλλη μια φορά να προστατεύσει τους αμάχους.

Η Τουρκία, που υποστηρίζει εδώ και χρόνια Σύρους αντάρτες που πολεμούν εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, συμφώνησε μια κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία η οποία επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ στη βορειοδυτική περιοχή, όπου ζουν τρία εκατομμύρια άνθρωποι, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Όμως αυτόπτες μάρτυρες και πηγές των ανταρτών δήλωσαν πως ρωσικά και συριακά αεροπλάνα έπληξαν την περιοχή ανανεώνοντας την επίθεσή τους. Η Μόσχα αρνήθηκε ότι σημειώθηκαν βομβαρδισμοί αμάχων.

«Είναι πολύ οδυνηρό το γεγονός ότι άμαχοι εξακολουθούν να σκοτώνονται καθημερινά από πυραυλικά πλήγματα από αέρος και ξηράς», σημειώνει η Μπατσελέτ σε ανακοίνωσή της.

«Η συμφωνία αυτή --όπως και άλλες πέρυσι-- απέτυχε για άλλη μια φορά να προστατεύσει τους αμάχους.»

Το γραφείο της έχει λάβει αναφορές σύμφωνα με τις οποίες τα αεροπορικά πλήγματα επαναλήφθηκαν στις 15 Ιανουαρίου, είπε. Ένοπλες οργανώσεις πραγματοποίησαν επίσης φονικές επιθέσεις από το έδαφος.

«Άνθρωποι εξακολουθούν να σκοτώνονται, πολλοί άνθρωποι, και από τις δύο πλευρές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Τζέρεμι Λόρενς, σε συνέντευξη Τύπου.

Αφότου εντάθηκαν οι εχθροπραξίες στη λεγόμενη «ζώνη αποκλιμάκωσης» στην Ιντλίμπ στις 20 Απριλίου, οι επιτηρητές του ΟΗΕ έχουν επιβεβαιώσει περιστατικά στα οποία 1.506 άμαχοι, περιλαμβανομένων 293 γυναικών και 433 παιδιών, σκοτώθηκαν», είπε.

Περίπου 350.000 Σύροι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έφυγαν από την Ιντλίμπ και αναζήτησαν καταφύγιο σε μεθοριακές περιοχές κοντά στην Τουρκία, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ΟΗΕ.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2020, 02:43