Ουγγαρία: Οι δικηγόροι κατηγορούν τον πρωθυπουργό Ορμπάν για υπονόμευση του κράτους δικαίου

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020, 20:43
Ουγγαρία: Οι δικηγόροι κατηγορούν τον πρωθυπουργό Ορμπάν για υπονόμευση του κράτους δικαίου

O πρόεδρος του ουγγρικού δικηγορικού συλλόγου κατηγόρησε σήμερα Τρίτη τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν για υπονόμευση του κράτους δικαίου με την άρνησή του να υπακούσει σε δύο δικαστικές αποφάσεις για πληρωμές κρατικών αποζημιώσεων και προστίμων σε πρώην έγκλειστους φυλακών και στα μέλη μιας κοινότητας Ρομά.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, ο οποίος δέχεται συχνά τα πυρά της ΕΕ επί πολυάριθμων θεμάτων από τότε που ανέλαβε την εξουσία για δεύτερη φορά, το 2010, δήλωσε αυτό το μήνα πως η κυβέρνησή του θα παρακούσει τις δικαστικές εντολές για αποζημίωση πρώην κρατουμένων για απάνθρωπη μεταχείριση και επίσης δεν θα πληρώσει σε μια κοινότητα Ρομά στην ανατολική Ουγγαρία ένα πρόστιμο που επέβαλε δικαστήριο σε μια υπόθεση φερόμενου σχολικού διαχωρισμού.

Ωστόσο, σε μια προφανή υποχώρηση, ένα κυβερνητικό διάταγμα έδωσε εντολή σήμερα στον υπουργό Δικαιοσύνης να αποζημιώσει τους κρατουμένους μόλις «στην τελευταία προθεσμία που ορίζει ο νόμος» και κάλεσε σε άμεση επανεξέταση των κανονισμών που διέπουν τέτοιες αποζημιώσεις.

«(Η κυβέρνηση έχει) επηρεάσει την εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και ιδιαίτερα σε δικαστικές αποφάσεις και οφείλω να πω, στο κράτος δικαίου» δήλωσε στο Reuters ο πρόεδρος του ουγγρικού δικηγορικού συλλόγου, Γιάνος Μπανάτι.

«Αν το κράτος μπορεί να παρακούει αποφάσεις, οι πολίτες αργότερα μπορεί να αποφασίσουν να μην πληρώνουν φόρους που κρίνουν άδικους, ή να αγνοούν μια δικαστική απόφαση για την επιμέλεια τέκνων…Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη διάσταση».

«Ένα δημοκρατικό πολίτευμα (σημαίνει) πως όλοι αποδέχονται τις δικαστικές αποφάσεις», σημείωσε ο Μπανάτι.

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει την κριτική του, ενώ ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλιο.

Ένας ανώτερος νομικός, ο Γκιόργκι Μαγιάρ, συμφώνησε με την κριτική Μπανάτι στη στάση της κυβέρνησης απέναντι στον νόμο.

«Θέλουν να επιλέγουν ποια δικαστική απόφαση να σέβονται και ποια να αγνοούν. Σε αυτή την περίπτωση, μήπως δεν χρειάζονται στην πραγματικότητα τα δικαστήρια; Μπορούν απλά να λένε σε όλους τι είναι σωστό και τι λάθος», τόνισε ο Μαγιάρ, ένας σύμμαχος του Γκέργκελι Καρασκόνι, του νέου δημάρχου της Βουδαπέστης, από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020, 20:43