Οι σχέσεις μεταξύ της Σουηδίας και της Ουγγαρίας βρίσκονται σε κακό σημείο, δήλωσε ο προσωπάρχης του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν την Πέμπτη, ζητώντας από τη Στοκχόλμη να κάνει βήματα για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη καθώς ζητεί τη στήριξη της Βουδαπέστης για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η Φινλανδία και η γειτονική της Σουηδία υπέβαλαν μαζί αίτημα για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ πέρυσι, όμως η εισδοχή της Στοκχόλμης στη Συμμαχία καθυστερεί λόγω των διαφωνιών της Τουρκίας και της Ουγγαρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ουγγαρία παραπονείται ότι η Σουηδία επικρίνει τις επιδόσεις της σε ό,τι αφορά τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Η Φινλανδία έγινε επισήμως μέλος του ΝΑΤΟ την Τρίτη. Χαιρετίζοντας την εξέλιξη αυτή ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, κάλεσε την Άγκυρα και τη Βουδαπέστη να ολοκληρώσουν τη διαδικασία επικύρωσης του αιτήματος ένταξης της Σουηδίας «χωρίς καθυστέρηση».

Ο Γκεργκέλι Γκούλιας, προσωπάρχης του Ορμπάν, επανέλαβε τις ανησυχίες του κυβερνώντος κόμματος Fidesz αναφορικά με την υποψηφιότητα της Σουηδίας, τις οποίες, όπως δήλωσε, συμμερίζεται η κυβέρνηση Ορμπάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ανησυχίες αυτές επιδεινώθηκαν όταν η Σουηδία και η Φινλανδία συμμετείχαν σε προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναντίον της Ουγγαρίας, επεσήμανε ο Γκούλιας.

«Οι τρέχουσες σχέσεις Σουηδίας – Ουγγαρίας (…), και λόγω της παρέμβασης αυτής υπέρ της Επιτροπής, βρίσκονται σε χαμηλό σημείο και χρειάζονται μέτρα για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη», τόνισε.

«Σε μια τέτοια κατάσταση η ενότητα του ΝΑΤΟ είναι ύψιστης σημασίας και δεν βοηθά να εισάγουμε διμερείς διαφωνίες στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Γκούλιας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης