Η Σκωτία αποτελεί πλέον και επίσημα την πρώτη χώρα παγκοσμίως που προσφέρει δωρεάν προϊόντα περιόδου σε όλες τις γυναίκες, καθώς από τις 15 Αυγούστου βρίσκεται σε εφαρμογή το σχετικό νομοσχέδιο.

Το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει τη διάθεση προϊόντων περιόδου σε όλους τους δημόσιους χώρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την καμπάνια για τη διαβούλευση και την ψήφιση του νομοσχεδίου διεξήγαγε η βουλευτής των Εργατικών, Monica Lennon, ενώ το νομοσχέδιο ψηφίστηκε ομόφωνα από το Κοινοβούλιο της χώρας το 2020. Η ίδια δήλωσε στο BBC ότι «οι τοπικές αρχές και οι συνεργαζόμενες οργανώσεις εργάστηκαν σκληρά για να κάνουν πραγματικότητα το νόμιμο δικαίωμα πρόσβασης σε δωρεάν προϊόντα περιόδου. Πρόκειται για άλλο ένα μεγάλο ορόσημο για τους ακτιβιστές της αξιοπρέπειας της περιόδου, το οποίο δείχνει τη διαφορά που μπορούν να κάνουν οι προοδευτικές και τολμηρές πολιτικές επιλογές. Καθώς η κρίση του κόστους ζωής παίρνει διαστάσεις, ο νόμος για τα προϊόντα περιόδου είναι ένας φάρος ελπίδας που δείχνει τι μπορεί να επιτευχθεί όταν οι πολιτικοί ενώνουν τις δυνάμεις τους για το καλό των ανθρώπων που υπηρετούμε». 

Σύμφωνα με την Hey Girls, τη ΜΚΟ για την αντιμετώπιση της φτώχειας της περιόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα προϊόντα περιόδου θα πρέπει να είναι εξίσου προσιτά με το χαρτί υγείας στις δημόσιες τουαλέτες. Πριν από την πανδημία, η οργάνωση είχε διεξάγει έρευνα, σύμφωνα με την οποία μία στις τέσσερις γυναίκες στη Σκωτία έχει, κάποια στιγμή στη ζωή της, δυσκολευτεί να ανταπεξέλθει οικονομικά στις ανάγκες για την αντιμετώπιση της περιόδου της.

Η υπουργός κοινωνικής δικαιοσύνης της χώρας, Shona Robison, υπογράμμισε ότι η παροχή πρόσβασης σε δωρεάν προϊόντα περιόδου είναι «θεμελιώδης όρος για την ισότητα και την αξιοπρέπεια», και πρόσθεσε: «είμαστε περήφανοι που αποτελούμε την πρώτη κυβέρνηση παγκοσμίως που αναλαμβάνει την πρωτοβουλία. Είναι περισσότερο σημαντική από ποτέ, σε μία εποχή που οι άνθρωποι αναγκάζονται να κάνουν δύσκολες επιλογές λόγω της κρίσης του κόστους ζωής. Δε θέλουμε ποτέ κανείς να βρεθεί στη θέση του αποκλεισμού από την πρόσβαση σε προϊόντα περιόδου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης