Πούτιν: Θέλουμε να δώσουμε φθηνό αέριο στην Ουκρανία

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 1 Απριλίου 2015, 00:25
Πούτιν: Θέλουμε να δώσουμε φθηνό αέριο στην Ουκρανία
Η Ρωσία πρότεινε να παρατείνει την έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου, το οποίο διαθέτει στην Ουκρανία και στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, ωστόσο η απόφαση για το τι θα γίνει θα ληφθεί μετά την παρέλευση του τριμήνου και θα εξαρτηθεί από την τιμή του πετρελαίου.

«Η τελική τιμή του αερίου για τους πελάτες μας στο εξωτερικό είναι συνδεδεμένη με την τιμή του πετρελαίου σε κάθε περίπτωση και είναι ασταθής στις παγκόσμιες αγορές» εξήγησε σε δηλώσεις του ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον πρωθυπουργό της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Θα πρέπει να εξετάσουμε μέσα σε τρεις μήνες τι συμβαίνει όσον αφορά σε αυτό το ζήτημα και να λάβουμε περαιτέρω αποφάσεις» συμπλήρωσε.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι όποια απόφαση ληφθεί θα εξαρτάται από το Κίεβο και αν αποπληρώνει το ανεξόφλητο χρέος του στη διαχειρίστρια εταιρεία Gazprom.

Κίεβο: Ευελπιστούμε σε παράταση της έκπτωσης

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι ο υπουργός Ενέργειας και Άνθρακα της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ντεμτσίσιν είπε ότι το Κίεβο αναμένει η τιμή του φυσικού αερίου να είναι 248 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα και κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Το κρατικό μονοπώλιο του φυσικού αερίου της Ρωσίας, η εταιρεία Gazprom, κάλεσε τη Δευτέρα τη ρωσική κυβέρνηση να παρατείνει την έκπτωση στην τιμή για την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ουκρανία για τρεις ακόμη μήνες.

Η Ρωσία, η οποία έχει ταχθεί στο πλευρό των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία που πολεμούν εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων, σταμάτησε τις ροές φυσικού αερίου προς την Ουκρανία τον περασμένο Ιούνιο λόγω της διμερούς διένεξης για την τιμή του προϊόντος. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν κατόπιν σ’ ένα «χειμερινό πακέτο» για το ρωσικό φυσικό αέριο και υπέγραψαν συμφωνία, η ισχύς της οποίας έληξε τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Η συμφωνία περιελάμβανε έκπτωση 100 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 1 Απριλίου 2015, 00:27