Το διαζύγιο Ε.Ε. – Ηνωμένου Βασιλείου είναι πλέον επίσημο καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν το πρωί της Κυριακής την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας», γράφουν οι 27 στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής, προσθέτοντας τη βούλησή τους για την εδραίωση της «όσο το δυνατόν πιο στενής σχέσης» με το Λονδίνο μετά το Brexit.

 Μόλις 38 λεπτά μετά την έναρξη των εργασιών της συνόδου o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τη συμφωνία με τη Βρετανία και την Πολιτική Διακήρυξη για τις μελλοντικές σχέσεις Ε.Ε. – Ηνωμένου Βασιλείου.

Δείτε το tweet του Ντόναλντ Τουσκ:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 H Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, τώρα έχει μπροστά μια δύσκολη μάχη στο κοινοβούλιο της χώρας της που πρέπει να εγκρίνει επίσης το σχέδιο συμφωνίας για να οριστικοποιηθεί το «διαζύγιο».

Γιούνκερ: «Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. είναι μια τραγωδία»

Νωρίτερα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την άφιξη του στη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με θέμα το Brexit είχε στείλει μήνυμα ότι η συμφωνία που συζητείται είναι η καλύτερη δυνατή.

Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «μια τραγωδία», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

«Εγώ θα ψήφιζα ναι, γιατί αυτή είναι η καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία. Είμαι λυπημένος που βλέπω το Ηνωμένο Βασίλειο να φεύγει, γιατί δεν είναι αμελητέα χώρα για την Ε.Ε.. Είναι μια στιγμή βαθιάς λύπης. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να είναι ένα ομαλό διαζύγιο. Αλλά δεν υπάρχουν ομαλά διαζύγια», είπε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

«Η Ε.Ε. δεν πρόκειται να αλλάξει τις θεμελιώδεις θέσεις της. Πιστεύω ότι το βρετανικό κοινοβούλιο, επειδή είναι σοφό, θα επικυρώσει αυτή τη συμφωνία», κατέληξε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά με τη συνάντηση που είχε χθες με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε για το ζήτημα του ιταλικού προϋπολογισμού είπε πως ήταν μια «ζωντανή και ενδιαφέρουσα συνάντηση» και πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν το διάλογο προκειμένου να μειωθούν οι διαφορές. «Ξεκαθάρισα ότι δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο», υπογράμμισε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης