Ρωσία: Ο ακτιβιστής της αντιπολίτευσης Αντρέι Πιβοβάροφ αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έξι ετών

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 9 Ιουνίου 2021, 03:56
Ρωσία: Ο ακτιβιστής της αντιπολίτευσης Αντρέι Πιβοβάροφ αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έξι ετών

Η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας παρέπεμψε την Τρίτη στη Δικαιοσύνη τον ακτιβιστή της αντιπολίτευσης Αντρέι Πιβοβάροφ με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε «ανεπιθύμητη οργάνωση», μια κατηγορία η οποία επισείει ποινή κάθειρξης έως έξι ετών, όπως δήλωσε ένας σύμμαχός του.

Ο Πιβοβάροφ ήταν διευθυντής της δημοκρατικής οργάνωσης Open Russia, ιδρυτής της οποίας υπήρξε ο πρώην μεγιστάνας του πετρελαϊκού τομέα και επικριτής του Κρεμλίνου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι.

Η Open Russia ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι σταματάει τις δραστηριότητές της στην Ρωσία για να προστατεύσει τα στελέχη και μέλη της από τις διώξεις. Ο Πιβοβάροφ συνελήφθη μερικές μέρες αργότερα, όταν η αστυνομία τον αποβίβασε από αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης το οποίο ήταν έτοιμο να απογειωθεί με προορισμό την Πολωνία.

Εν συνεχεία ο Πιβοβάροφ αναχώρησε για τη νότια Ρωσία, την πόλη Κρανοντάρ όπου δικαστήριο έδωσε εντολή να τεθεί υπό κράτηση για δύο μήνες. Ο Πιβοβάροφ είχε δηλώσει ότι η σύλληψή του και η δίωξη εναντίον του έχουν πολιτικά κίνητρα και αποσκοπούν στο να τον εμποδίσουν να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Το Κρεμλίνο αρνείται ότι η δίωξη εναντίον του είχε πολιτικά κίνητρα. Η Ρωσία κήρυξε «ανεπιθύμητη» την οργάνωση Open Russia, που έχει την έδρα της στο Λονδίνο, ουσιαστικά απαγορεύοντας τις δραστηριότητές της.

Η Τατιάνα Ουσμάνοβα, πρώην συντονίστρια της Open Russia, δήλωσε ότι η κατηγορία εναντίον του Πιβοβάροφ σχετίζεται με μια ανάρτηση που είχε κάνει στο Facebook πριν από ένα χρόνο, μέσω της οποίας καλούσε να υποστηριχτούν οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι για τις δημοτικές εκλογές. Εάν κριθεί ένοχος, μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης 2 έως 6 ετών, δήλωσε η Ουσμάνοβα. Η αστυνομία άνοιξε φάκελο για νέα ποινική υπόθεση εναντίον του, κατηγορώντας τον ότι δεν καταχώρησε μια από τις ομάδες του στο μητρώο των «ξένων πρακτόρων», ανέφερε ο Πιβοβάροφ στον λογαριασμό του στο Telegram. Για την παράλειψή του αυτή μπορεί να του επιβληθεί πρόστιμο 300.000 ρουβλίων (4.150 δολαρίων).

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 9 Ιουνίου 2021, 03:57