Περισσότερα από χίλια στελέχη του υγειονομικού προσωπικού στη Ρουμανία έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό και έξι έχουν χάσει τη ζωή τους, επισήμανε σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας της Ρουμανίας Νέλου Τατάρου.

Γιατροί και νοσηλευτές στη Ρουμανία, από τη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία της Covid-19, είχαν διαμαρτυρηθεί ότι καλούνται να ριχθούν στη «μάχη» ενάντια στον κορωνοϊό δίχως να έχουν τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας, όπως στολές, γάντια και ασπίδες. Πολλοί ήταν αυτοί που σκέφτονταν να παραιτηθούν, σημειώνοντας πως η έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού ήταν αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης του συστήματος υγείας, που χρονίζει εδώ και δεκαετίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τατάρου υπογράμμισε ότι από τις αρχές Απριλίου η κατάσταση για το υγειονομικό προσωπικό έχει αλλάξει προς το καλύτερο, αφού τα νοσοκομεία είναι πλέον εξοπλισμένα με επαρκή και κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας.

«Πριν από τρεις τέσσερις εβδομάδες, όταν πήγα στη Σουτσεάβα, μπορούσα να δω την έλλειψη προστατευτικών “εργαλείων”, μπορούσα να δω τον φόβο, την απελπισία, το πώς νιώθει κάποιος που βρίσκεται στην “πρώτη γραμμή” (καταπολέμησης του ιού) με “γυμνά χέρια”» επισήμανε ο κ. Τατάρου, προσθέτοντας ότι η κατάσταση αυτή πλέον αποτελεί παρελθόν.

«Αυτή την εβδομάδα, επισκέφθηκα τα νοσοκομεία στο Μπάρλαντ, το Τετσούτσι, το Μπουζάου, το Φοσκάνι και το Ουρζιτσένι. Διαπίστωσα ότι υπάρχει επαρκής εξοπλισμός και ευχαρίστησα το υγειονομικό προσωπικό για τις προσπάθειές τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Ρουμανία ανήλθε σε 9.242 και των θυμάτων σε 507, ανακοίνωσε η Ομάδα Στρατηγικής Επικοινωνίας (GCS). Τα τελευταία θύματα του ιού είναι έξι γυναίκες και τρεις άνδρες, ηλικίας μεταξύ 32 και 83 ετών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης