Δριμύτατη κριτική στην πολιτική διανομής των εμβολίων του κορωνοϊού που ακολουθεί ή άσκησε ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, καταγγέλλοντας μεθόδους «παζαριού».

Οι δόσεις των εμβολίων δεν κατανέμονται δίκαια στα κράτη-μέλη ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε χώρας, όπως είχε συμφωνηθεί, και υπάρχουν ενδείξεις ότι έγιναν πρόσθετες συμφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών και της φαρμακευτικής βιομηχανίας, κατήγγειλε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ζητώντας ταυτόχρονα «πλήρη διαφάνεια» και δίκαιη κατανομή των εμβολίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αυστριακός καγκελάριος έχει ασκήσει επανειλημμένα κριτική στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για καθυστερήσεις τόσο στην παράδοση των εμβολίων όσο και στην έγκριση εμβολίων, ενώ έχει αποσαφηνίσει ότι δεν θα πρέπει να εξαρτηθεί αποκλειστικά από την ΕΕ η παραγωγή εμβολίων δεύτερης γενιάς.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς θέλει να υπάρξει στη χώρα του παραγωγή του ρωσικού και του κινεζικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού, προαναγγέλλοντας ότι, «εάν εγκριθούν τα δύο εμβόλια, η Αυστρία θα προσπαθήσει σίγουρα να διαθέσει τις παραγωγικές ικανότητες εγχώριων εταιρειών για την παραγωγή ρωσικών ή κινέζικων εμβολίων, όπως και εμβολίων άλλων χωρών». Όπως τόνισε, «το θέμα είναι να λάβουμε όσο το δυνατόν πιο ασφαλές εμβόλιο όσο το δυνατόν γρηγορότερα – ανεξάρτητα από ποιον έχει αναπτυχθεί». Λαμβάνοντας ως αφορμή την πρόσφατη επείγουσα έγκριση από τις αμερικανικές αρχές του εμβολίου της Johnson & Johnson, ο Κουρτς είχε απαιτήσει την ταχύτερη έγκρισή του -κάτι που συνέβη μόλις πριν λίγα εικοσιτετράωρα- από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), «ο οποίος καλείται τώρα να εγκρίνει το εμβόλιο Johnson & Johnson όσο το δυνατόν γρηγορότερα και χωρίς γραφειοκρατία με τήρηση όλων των επιστημονικών πρότυπων».

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς επέκρινε πρόσφατα και πάλι τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ το να εγκρίνονται εμβόλια σε άλλες χώρες ταχύτερα απ’ ό,τι από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης