Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Εγκρίνοντας την έκθεση του Ουκρανού βουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών Sergiy Vlasenko, η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, εμφανίζεται ιδιαίτερα αυστηρή έναντι των πολιτικών που εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως τονίζεται στην έκθεση, τα σκάνδαλα «Panama papers», «Paradise papers», «Laundromats» και «Pandora papers» περιλαμβάνουν ισχυρισμούς ότι πολιτικοί χρησιμοποίησαν υπεράκτια προγράμματα για φοροδιαφυγή και απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων, εγείροντας υποψίες για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.

Η Επιτροπή έκρινε ότι, η καταπολέμηση της διαφθοράς, του ξεπλύματος χρήματος και των αδικημάτων που σχετίζονται με τη φορολογία αποτελεί υποχρέωση για όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Οποιαδήποτε υποψία εναντίον ενός πολιτικού ότι εμπλέκεται σε τέτοια αδικήματα «απαιτεί άμεση απάντηση από το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την Επιτροπή, σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να αναληφθεί και η πολιτική ευθύνη.

Το εγκριθέν κείμενο αναφέρει ότι η πολιτική ευθύνη συνεπάγεται ηθικό καθήκον να υπάρξουν συνέπειες για την παραβίαση της δημόσιας εμπιστοσύνης.

Όπου η εικαζόμενη ανάρμοστη συμπεριφορά και οι ισχυρισμοί είναι επαρκώς σοβαροί και αξιόπιστοι, «οι πολιτικοί θα πρέπει να παραιτηθούν από εκλεγμένα δημόσια αξιώματα», υπογραμμίζει το σχέδιο ψηφίσματος.

Τα κοινοβούλια και οι κυβερνήσεις πρέπει να συμβάλουν στη «διατήρηση της εμπιστοσύνης του κοινού στους δημοκρατικούς θεσμούς» όταν έρχονται αντιμέτωπες με αυτούς τους ισχυρισμούς. Θα πρέπει, υπογραμμίζει το κείμενο, να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα κατά των πολιτικών μετά από αυτά ή παρόμοια σκάνδαλα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης