Με την ελπίδα να πραγματοποιηθούν συνομιλίες για τη λήξη της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν στις 6 Απριλίου, έπειτα από μεσολάβηση της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Στις 6 Απριλίου στις Βρυξέλλες είναι προγραμματισμένη μια συνάντησή μου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ», εξήγησε ο Πασινιάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει «ειρηνευτικές συνομιλίες χωρίς καθυστέρηση».

Το Γερεβάν όπως και το Μπακού έχουν επισημάνει τις τελευταίες ημέρες ότι επιθυμούν να ξεκινήσουν και πάλι τις διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.

Οι διαβεβαιώσεις αυτές γίνονται μετά την όξυνση της έντασης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια περιοχή στον Καύκασο την οποία διεκδικούν και οι δύο χώρες εδώ και τρεις δεκαετίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ρωσία κατηγόρησε το Σάββατο το Αζερμπαϊτζάν ότι παραβίασε τους όρους της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε τον Νοέμβριο του 2020 προκειμένου να τερματιστούν οι ένοπλες συγκρούσεις που διήρκεσαν έξι εβδομάδες.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ορεινή περιοχή όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι, αποσχίσθηκε από το Αζερμπαϊτζάν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, προκαλώντας τον πρώτο πόλεμο μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν τη δεκαετία του 1990 στη διάρκεια του οποίο σκοτώθηκαν 30.000 άνθρωποι και εκτοπίστηκαν χιλιάδες.

Στη διάρκεια της σύγκρουσης του φθινοπώρου του 2020 σκοτώθηκαν περίπου 6.500 άνθρωποι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης