Τουλάχιστον έξι άμαχοι έχασαν τη ζωή τους χθες Κυριακή σε επίθεση τζιχαντιστών της οργάνωσης Σεμπάμπ εναντίον γραφείων του δήμου της πρωτεύουσας της Σομαλίας, της Μογκαντίσου, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Βομβιστής-καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί, προκαλώντας ζημιές σε κτήρια κοντά στο συγκρότημα γραφείων, προτού ξεσπάσουν ανταλλαγές πυρών, δήλωσε ο Σαντίκ Ντουμπίσε, εκπρόσωπος της σομαλικής αστυνομίας, αναφερόμενος στην επίθεση που διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Και οι έξι δράστες της επίθεσης είναι νεκροί. Πέντε σκοτώθηκαν στις ανταλλαγές πυρών με τις δυνάμεις ασφαλείας, ο έκτος ανατινάχθηκε», αφηγήθηκε ο κ. Ντουμπίσε στον Τύπο. «Έξι άμαχοι σκοτώθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της επίθεσης», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας πως «η κατάσταση εξομαλύνθηκε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλο το προσωπικό των γραφείων του δήμου διασώθηκε, κατά την αστυνομία.

Ο Αμπντικαντίρ Αμπντιραχμάν, διευθυντής υπηρεσίας ασθενοφόρων, έδωσε βαρύτερο απολογισμό στις τάξεις των αμάχων, κάνοντας λόγο για οκτώ νεκρούς και 16 τραυματίες.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η Σεμπάμπ («Νεολαία»), οργάνωση προσκείμενη στην Αλ Κάιντα, στο τέλος μιας εβδομάδας που σημαδεύτηκε από αιματηρές επιθέσεις των ανταρτών στη Σομαλία.

Η συνοικία πολύ γρήγορα αποκλείστηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, καταστηματάρχη κοντά στην τοποθεσία που ήταν ο στόχος.

Άλλος αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος βρισκόταν σε κοντινό εμπορικό κέντρο όταν έγινε η έκρηξη, χαρακτήρισε ευτύχημα το ότι μπόρεσε να φύγει «σώος».

Η Σεμπάμπ ανέφερε πως μαχητές της μπόρεσαν να «ανοίξουν δίοδο προς το εσωτερικό του κτηρίου αφού σκότωσαν τους φρουρούς».

Η οργάνωση διεξάγει ανταρτοπόλεμο από το 2006 για να ανατρέψει την εύθραυστη ομοσπονδιακή κυβέρνηση, την οποία υποστηρίζει η διεθνής κοινότητα. Εξαπολύει αιματηρές επιθέσεις στην ίδια τη Σομαλία και σε γειτονικά κράτη.

Ματωμένη εβδομάδα

Την Παρασκευή, επτά στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έφοδο τζιχαντιστών εναντίον βάσης στην Γκαλκάντ, πόλη στο κεντρικό τμήμα της χώρας ανακαταληφθείσα πρόσφατα από τις κυβερνητικές και φιλοκυβερνητικές δυνάμεις. Το μεικτό διοικητήριο του στρατού των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την Αφρική (USAFRICOM) διευκρίνισε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε προχθές Σάββατο ότι η επίθεση διαπράχθηκε από περίπου εκατό μέλη της Σεμπάμπ, εκ των οποίων σκοτώθηκαν «περίπου τριάντα».

Την Τρίτη, μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης εξαπέλυσαν άλλη επίθεση εναντίον στρατοπέδου, αυτή τη φορά στη Χαουαντλέι, κάπου 60 χιλιόμετρα βόρεια της Μογκαντίσου, σκοτώνοντας 11 στρατιώτες.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο σομαλικός στρατός ανακοίνωνε πως ανακατέλαβε, χωρίς να δοθεί μάχη, την Χαραντέρε, πόλη όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας, περίπου 500 χιλιόμετρα βόρεια της Μογκαντίσου, στα χέρια της Σεμπάμπ από το 2010. Η κυβέρνηση έκανε λόγο για «ιστορική νίκη».

Τους τελευταίους μήνες, ο στρατός και παραστρατιωτικές ομάδες φυλών ανέκτησαν μεγάλες εκτάσεις στο κεντρικό τμήμα της χώρας, στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας επιχείρησης υποστηριζόμενης από αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ και τη στρατιωτική αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης.

Όμως οι αντάρτες ανταποδίδουν με συχνές αιματηρές επιθέσεις, υπογραμμίζοντας πως διατηρούν τη δυνατότητα να πλήττουν στην καρδιά πόλεων και σε σομαλικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, παρά το ότι υφίστανται επίθεση.

Την προπερασμένη εβδομάδα, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε δρόμο στο κεντρικό τμήμα της χώρας, ανέφερε η αστυνομία. Ενώ, στις αρχές Ιανουαρίου, 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διπλή επίθεση με οχήματα παγιδευμένα με εκρηκτικά στη Μαχάς, πάντα στην κεντρική Σομαλία.

Μολονότι οι τζιχαντιστές διώχτηκαν την περίοδο 2011-2012 από τις κυριότερες πόλεις της χώρας —συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσάς της Μογκαντίσου—, παραμένουν ριζωμένοι σε αχανείς περιοχές στις επαρχίες, ιδίως σε κεντρικούς και νότιους τομείς του κράτους των περίπου 16 εκατ. κατοίκων.

Η πλέον πολύνεκρη επίθεση της Σεμπάμπ αφότου άρχισαν οι επιχειρήσεις των κυβερνητικών και φιλοκυβερνητικών δυνάμεων διαπράχθηκε την 29η Οκτωβρίου, όταν δυο οχήματα παγιδευμένα με εκρηκτικά ανατινάχτηκαν το ένα μετά το άλλο με διαφορά μερικών λεπτών σε μικρή απόσταση από το υπουργείο Παιδείας στη Μογκαντίσου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 121 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 333.

Η οργάνωση τελευταία επιτίθεται επίσης στην άλλη πλευρά των συνόρων, σε ανατολικούς τομείς της Κένυας, χώρας που συνεισφέρει δυνάμεις στην αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία, διαπράττοντας φονικές ενέργειες, μικρής πάντως κλίμακας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, dpa, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης