«Μόνη και έρημη» έμεινε η Οδησσός στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, μετά τις επεμβάσεις των ρωσικών δυνάμεων σε ολόκληρη την υπόλοιπη περιοχή. Την Παρασκευή τα στρατεύματα του Πούτιν μπήκαν για πρώτη φορά στην πόλη Μικολάιφ, που αποτελεί λιμάνι «κλειδί» και σταθμό πριν από την Οδησσό για τον πλήρη έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας.

Σε βίντεο που ανήρτησε στο Διαδίκτυο ο κυβερνήτης της επαρχίας, Βιτάλι Κιμ, επισήμανε ότι μαίνονται μάχες σε κάποιες περιοχές της πόλης. «Ας μην ταραζόμαστε», πρόσθεσε. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου 800 ρωσικά οχήματα προήλαυναν προς το Μικολάιφ από τα βόρεια, τα ανατολικά και τα νότια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν υπήρξε κανένας βομβαρδισμός εντός της πόλης, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις που είχαν οχυρωθεί κατά μήκος της περιμέτρου της πόλης δέχονταν πυρά από ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς, κάτι που τις αναγκάζει να υποχωρούν συνεχώς.

«Ο επικεφαλής της περιφερειακής κρατικής διοίκησης του Μικολάιφ αναφέρει ότι ο ρωσικός στρατός έχει εισέλθει στην πόλη. Προέτρεψε τις γυναίκες και τα παιδιά να καλυφθούν, και τους άνδρες να προετοιμαστούν για να αμυνθούν» αναφέρεται.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Σταμάτησε η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στο Μικολάιφ

Η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στην ουκρανική πόλη-λιμάνι Μικολάγιφ στη Μαύρη Θάλασσα έχει σταματήσει, δήλωσε την Παρασκευή σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λίγη ώρα αφότου οι τοπικές αρχές είχαν αναφέρει ότι ο στρατός της Ρωσίας εισήλθε στην πόλη.

«Νιώθουμε συγκρατημένη αισιοδοξία για τη μελλοντική προοπτική της επίθεσης του εχθρού, πιστεύω ότι θα σταματήσει και σε άλλες περιοχές», υπογράμμισε ο στρατιωτικός σύμβουλος Ολέξιι Αρεστόβιτς.

Δείτε τον χάρτη για την κατάσταση στην περιοχή:

Υπό τον έλεγχο της Ρωσίας το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας έχουν καταλάβει το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Το επιχειρησιακό προσωπικό παρακολουθεί την κατάσταση των αντιδραστήρων», ανέφεραν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ πρόσθεσαν ότι οι προσπάθειες για τη διασφάλιση της λειτουργίας ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το πυρηνικό εργοστάσιο τα ξημερώματα της Παρασκευής, προκαλώντας πυρκαγιά σε τμήμα του, αλλά η φωτιά κατασβέστηκε νωρίτερα το πρωί.

Υπό ουκρανικό έλεγχο η Μαριούπολη 

«Η Μαριούπολη παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά έχει πιθανόν περικυκλωθεί από ρωσικές δυνάμεις», επισημαίνει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. «Οι αστικές υποδομές της πόλης υφίστανται σφοδρά πλήγματα από τις ρωσικές δυνάμεις», προσθέτει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης