Την  ημέρα που άρχισε η εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, με το γνωστό αυστηρό ύφος του έδινε τις τελευταίες οδηγίες στον Ετέμ Σαντζάκ. Λίγο αργότερα ο άνθρωπος αυτός θα επέβαινε σε ειδική πτήση για τη Μόσχα, όπου ήδη είχαν κλειστεί τα ραντεβού του στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο Ετέμ Σαντζάκ δεν είναι όποιος κι όποιος. Είναι ο «προσωπικός ολιγάρχης» του Ταγίπ Ερντογάν. Θεωρείται ένας από τους πλουσιότερος ανθρώπους στην Τουρκία αν και ξεκίνησε από μια μικρή φαρμακαποθήκη όπου αντί για φάρμακα πωλούσε κρέας και γάλα. Κάπου εκεί τελικά τον ανακάλυψε το σύστημα Ερντογάν και τον ανέδειξε σε κεντρικό πρόσωπο της οικονομικής ζωής του τόπου, με δίκτυα τηλεόρασης, με επιχειρήσεις παντός είδους και βεβαίως άφθονα χρήματα.

O Ερντογάν με τον Ετέμ Σαντζάκ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ετέμ Σαντζάκ την ημέρα της έναρξης του πολέμου βρίσκεται στη Μόσχα. Εκεί συναντάται με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας και μετά τις συνομιλίες, εξερχόμενος του υπουργείου, δηλώνει στις ρώσικες τηλεοράσεις πως «το ΝΑΤΟ είναι καρκίνος και πως το ΝΑΤΟ σκοτώνει στην Ουκρανία». Οι πάντες γνωρίζουν ότι είναι άνθρωπος του Ερντογάν, η χώρα του οποίου ανήκει στο ΝΑΤΟ, αλλά τέτοιες ώρες τέτοια λόγια.

Ο Ετέμ Σαντζάκ επέστρεψε στην Τουρκία όπου παρατηρήθηκε το εξής φαινόμενο: στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ να κάνουν δηλώσεις κατά του ΝΑΤΟ, ενώ ο ίδιος ο γαμπρός του Ερντογάν ο Μπαϊρακτάρ, όνομα και πράγμα δηλαδή, να βγαίνει με φωτογραφίες και βίντεο μαζί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Ανατολίτικο παζάρι στην κυριολεξία.

Το γιοτ "Eclipse"

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μερικά 24ωρα μετά, ο πασίγνωστος Ρώσος ολιγάρχης Ρόμαν Αμπράμοβιτς με τα χίλια ζόρια επιβαίνει σε ένα από τα λίαρ τζετ του και προσγειώνεται στο Τελ Αβίβ. Ο Αμπράμοβιτς ως γνωστόν είναι Εβραίος στο θρήσκευμα και διατηρεί αρκετά περιουσιακά στοιχεία στο Ισραήλ. Φωτογραφίζεται στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν αξύριστος, ατημέλητος και κατακουρασμένος, λίγη ώρα πριν αναχωρήσει με το λιαρ τζετ του για την Κωνσταντινούπολη. Από εκεί το επόμενο πρωί ταξίδεψε στη Μόσχα. Από τότε έχουμε να ασχοληθούμε τον Ρομάν Αμπράμοβιτς. Το σούπερ γιοτ του «Solaris» τη Δευτέρα το πρωί έφθασε στο λιμάνι της Αλικαρνασσού, απέναντι από την Κω, και προσπάθησε να δέσει στον ντόκο. Εις μάτην διότι εκεί το περίμεναν με φουσκωτά και κάποιοι Ουκρανοί, οι οποίοι εμπόδισαν το σκάφος να δέσει και σήκωσαν πανό με το σύνθημα «να σταματήσει ο πόλεμος». 

Τότε επενέβη του τουρκικό λιμενικό το οποίο συνέλαβε τους Ουκρανούς βέβαια έτσι ώστε η θαλαμηγός του Αμπράμοβιτς να δέσει με ασφάλεια. Την ίδια ώρα ανοιχτά της ανατολικής Κρήτης και στα διεθνή ύδατα για να μην υπάρξει πρόβλημα εθεάθηκε το άλλο γιοτ του Αμπράμοβιτς το περίφημο «Eclipse» το οποίο αργά αλλά σταθερά είχε βάλει ρότα για τα παράλια της Τουρκίας.

Το γιοτ "Eclipse"

Τα τουρκικά social media ασχολούνται εδώ και πολλές ημέρες με την νέα δραστηριότητα της Τουρκίας. Να εξελιχθεί δηλαδή σε ένα γιγαντιαίο «πλυντήριο» ή «θησαυροφυλάκιο» για τους Ρώσους ολιγάρχες οι οποίοι προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες αλλά και τις καταθέσεις τους από το τσουνάμι των κυρώσεων που τους έχουν επιβληθεί.

Οι διαδρομές των περιουσιακών στοιχείων του Αμπράμοβιτς

Φαίνεται, δηλαδή, πως ο ειδικός απεσταλμένος του Ταγίπ Ερντογάν ο Ετέμ Σαντζάκ έκανε πολύ περισσότερο από μια επίσκεψη εργασίας στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών την ημέρα της έναρξης του πολέμου. Φαίνεται πως πρότεινε στη ρωσική πλευρά τη δημιουργία ενός ασφαλούς μικροπαραδείσου στην Τουρκία για όλους όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις δυτικές κυρώσεις προς τη ρωσική οικονομία και τους ολιγάρχες της. Με το αζημίωτο φυσικά όπως και τότε άλλωστε, πριν από χρόνια, όταν το καθεστώς Ερντογάν είχε δημιουργήσεις τις απαραίτητες συνθήκες για την ομαλή μεταφορά, πώληση και διακίνηση του χρυσού του Ιράν αλλά και την ροή πετρελαίου μέσω λαθροδιακίνησης προς συγκεκριμένους πελάτες. Όσον αφορά τον περσικό χρυσό η υπόθεση έμεινε στην ιστορία και εκδικάζεται στις ΗΠΑ ως το σκάνδαλο της Halk Bank.  

Το δεύτερο κομμάτι αυτής της συμφωνίας με την Τεχεράνη δηλαδή η διακίνηση πετρελαίου αφορούσε τη ΜΙΤ και την παράνομη χρηματοδότηση των ισλαμιστικών οργανώσεων στη Συρία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης