Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «θετικό» τον πρώτο γύρο συνομιλιών Ρωσίας – ΗΠΑ για την Ουκρανία και την ασφάλεια στην Ευρώπη, που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, και ο εκπρόσωπός του, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι αυτές διεξήχθησαν με έναν ανοιχτό, ουσιαστικό και άμεσο τρόπο.

Ο ίδιος, ωστόσο, επεσήμανε ότι είναι πολύ νωρίς για να αισιοδοξεί κάποιος σε σχέση με τα πιθανά αποτελέσματα. Η Μόσχα, είπε, δεν θέτει προθεσμίες, αλλά δεν θα μείνει ικανοποιημένη από μια «ατελείωτη παράταση αυτής της διαδικασίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτές οι συνομιλίες αξίζουν μια θετική εκτίμηση», αλλά «ακόμη δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι αισιοδοξίας, θα ήταν πολύ αφελές να πιστέψουμε ότι ένας πρώτος γύρος έχει θετικά αποτελέσματα», είπε ο Πεσκόφ.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στρατό κοντά στο σύνορο της Ουκρανίας και έχει απαιτήσει από το ΝΑΤΟ να αποκλείσει ένταξη της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας στους κόλπους της ή επέκταση προς ανατολάς.

Η Ουάσινγκτον, από την πλευρά της, έχει απαντήσει ότι δεν μπορεί να δεχτεί τέτοια αιτήματα, παρότι είναι διατεθειμένη να εξετάσει άλλες πτυχές των ρωσικών προτάσεων σε σχέση με την Ουκρανία, όπως το ενδεχόμενο κάθε πλευρά να περιορίσει τα στρατιωτικά γυμνάσια και την ανάπτυξη πυραύλων στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως δήλωσε ο Πεσκόφ, η κατάσταση θα ήταν πιο ξεκάθαρη έπειτα από δύο επιπλέον γύρους συνομιλιών, τους οποίους η Ρωσία θα πραγματοποιήσει αυτή την εβδομάδα -με το ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη, και με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στη Βιέννη, την Πέμπτη.

Οι διαπραγματευτές της Ρωσίας και των ΗΠΑ δεν έδωσαν κάποια ένδειξη ότι γεφυρώνουν τις διαφορές τους κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων μετά τον πρώτο γύρο των συνομιλιών στη Γενεύη.

«Δυστυχώς στο ζήτημα αυτό έχουμε μεγάλες διαφορές στις προσεγγίσεις μας βάσει αρχών. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία κατά κάποιο τρόπο έχουν διαφορετική αντίληψη για το τι πρέπει να γίνει», είπε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Η ρωσική διπλωματία εκτίμησε σήμερα ότι για τις σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ έχει έρθει «η ώρα της αλήθειας», μία ημέρα πριν από τη διεξαγωγή της συνόδου στη διάρκεια της οποία η Μόσχα θα παρουσιάσει τα αιτήματά της η Ατλαντική Συμμαχία να παραμείνει μακριά από τα σύνορά της,

«Θα πάμε (στις Βρυξέλλες) με ρεαλιστικές προσδοκίες και την ελπίδα ότι θα υπάρξει μια σοβαρή και ενδελεχής συζήτηση για τα ζητήματα – κλειδί, που είναι θεμελιώδη για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», επεσήμανε, από την πλευρά του, ο Αλεξάντρ Γκρούτσκο, υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας στο πρακτορείο Ria Novosti. «Χωρίς υπερβολές, μπορούμε να πούμε ότι για τις σχέσεις μας με τη Συμμαχία έχει έρθει η ώρα της αλήθειας», πρόσθεσε. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η Ρωσία δεν έχει πρόθεση να επιτεθεί στην Ουκρανία.

ΗΠΑ και Ευρώπη κατηγορούν τη Ρωσία ότι σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να απαντά ότι η ανάπτυξη δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών στη μεθόριο με τη γειτονική χώρα αποτελούν αντίδραση στην αυξανόμενη και εχθρική παρουσία στην περιοχή του ΝΑΤΟ.

Επίσης, η Μόσχα ζητά να υπογραφούν συμφωνίες που θα απαγορεύουν τη μελλοντική επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και θα βάζουν τέλος στα στρατιωτικά γυμνάσια της Δύσης κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι θεωρούν τις απαιτήσεις της Μόσχας απαράδεκτες, αλλά δηλώνουν έτοιμοι να συζητήσουν λύσεις με τη Ρωσία ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση και να αποφευχθεί μια νέα ένοπλη σύγκρουση.

Από την πλευρά της, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Γουέντι Σέρμαν, δήλωσε χθες μετά το πέρας των συνομιλιών με τον Ριαμπκόφ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να απορρίψουν τις προτάσεις ασφαλείας που δεν έχουν αποτέλεσμα και να μην επιτρέψουν σε κανέναν να ακυρώσει την πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ακυρώσει την πολιτική των ανοιχτών θυρών στο ΝΑΤΟ, η οποία ήταν πάντα κεντρική για τη Συμμαχία», δήλωσε η Σέρμαν, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να λάβουν τις όποιες αποφάσεις για την κατάσταση στην Ουκρανία, χωρίς να προηγηθούν διαβουλεύσεις με την ηγεσία της χώρας.

Η Σέρμαν επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ είχαν ειλικρινείς και ξεκάθαρες συζητήσεις με τη ρωσική αντιπροσωπεία κατά τη διάρκεια των συνομιλιών και είναι ανοιχτές να συναντηθούν ξανά σύντομα για να συζητήσουν λεπτομερέστερα τα διμερή ζητήματα.

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι απόδειξη ότι δεν υπάρχουν τέτοιου είδους σχέδια θα ήταν να επιστρέψουν τα ρωσικά στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με την Ουκρανία στους στρατώνες τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης