Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν 1.500 επιπλέον στρατιώτες στα σύνορά τους με το Μεξικό, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, καθώς πλησιάζει η εκπνοή ενός επίμαχου υγειονομικού μέτρου που επιτρέπει την άμεση απέλαση των παράτυπων μεταναστών που διασχίζουν τα χερσαία σύνορα των ΗΠΑ.

«Κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας ενέκρινε την προσωρινή ανάπτυξη 1.500 επιπλέον στρατιωτών για να ενισχύσουν τις προσπάθειες της συνοριοφυλακής, στα νοτιοδυτικά σύνορα», δήλωσε ο ταξίαρχος Πατ Ράιντερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι 1.500 στρατιώτες θα αρχίσουν να φθάνουν στα σύνορα με το Μεξικό από τις 10 Μαΐου.

Επί 90 ημέρες, θα υποστηρίζουν τη συνοριοφυλακή κυρίως στο θέμα της παρακολούθησης. «Το στρατιωτικό προσωπικό δεν θα συμμετάσχει άμεσα στις δραστηριότητες διατήρησης της τάξης», πρόσθεσε ο Πατ Ράιντερ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας είπε στους δημοσιογράφους ότι ακόμη και όταν στέλνονται στρατεύματα, το Πεντάγωνο εξετάζει τρόπους για να αντικαταστήσει το ενεργό προσωπικό με άτομα που ενδεχομένως προέρχονται από τη δύναμη των εφέδρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα μέτρο που συνδέεται με την πανδημία της Covid-19 και τέθηκε σε εφαρμογή το 2020 επί προεδρίας Τραμπ, το οποίο επιτρέπει την άμεση επαναπροώθηση των μεταναστών που δεν διαθέτουν βίζα, ακόμη και των εν δυνάμει αιτούντων άσυλο, εκπνέει στις 11 Μαΐου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φοβούνται μια κορύφωση των αφίξεων στα σύνορά τους με την άρση του μέτρου αυτού, γνωστού με την ονομασία “Title 42”.

Οι αρχές ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα νέα μέτρα με στόχο να διευκολύνουν το ταξίδι των αιτούντων άσυλο ή των προσφύγων, δημιουργώντας “κέντρα διαχείρισης” στην Κολομβία και τη Γουατεμάλα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης