Διάγγελμα προς τον βρετανικό λαό απηύθυνε η Τερέζα Μέι, με το οποίο η απερχόμενη Βρετανίδα πρωθυπουργός ανέφερε ότι προσπάθησε πολύ για να καταστήσει το Ηνωμένο Βασίλειο μια χώρα που θα λειτουργεί για τους πολλούς.

«Έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα για να ολοκληρώσω τις διαδικασίες για το Brexit. Έκανα τα πάντα για να καταφέρω να πείσω τους βουλευτές να στηρίξουν αυτήν τη συμφωνία. Δυστυχώς, δεν τα κατάφερα» υπογράμμισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ίδια ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από αρχηγός των Τόρις στις 7 Ιουνίου, ημέρα Παρασκευή. Η διαδικασία διαδοχής της θα γίνει την αμέσως επόμενη εβδομάδα.

Η κα Μέι επεσήμανε στο διάγγελμά της ότι γνωρίζει πως οι Συντηρητικοί θα εξακολουθήσουν να υπηρετούν τον λαό για πολλά χρόνια ακόμη.

«Ο πολιτικός κόσμος την τρέχουσα περίοδο στη χώρα βρίσκεται υπό πίεση, αλλά υπάρχουν τόσα πολλά που είναι καλά σε αυτήν τη χώρα. Τόσα πολλά για τα οποία μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι. Τόσα πολλά για τα οποία μπορούμε να αισιοδοξούμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απερχόμενη Βρετανίδα πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων πως ήταν η «μεγαλύτερη τιμή» για εκείνη που υπήρξε «η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας», αλλά σίγουρα «όχι η τελευταία».

Φανερά συγκινημένη, η Μέι πρόσθεσε πως ήταν τιμή της «που είχα την ευκαιρία να υπηρετήσω τη χώρα που αγαπώ».

Βασικά σημεία του διαγγέλματος

«Το 2016 δώσαμε στον βρετανικό λαό μια επιλογή. Ο βρετανικός λαός ενάντια σε όλες τις προβλέψεις ψήφισε υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. Πιστεύω με σιγουριά και τώρα, όπως πριν από τρία χρόνια, πως σε μια Δημοκρατία, όταν δίνεις μια επιλογή στον λαό, έχεις καθήκον να υιοθετήσεις ό,τι αποφασίζει. Έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα για να ολοκληρώσω τις διαδικασίες για το Brexit. Έκανα τα πάντα για να καταφέρω να πείσω τους βουλευτές να στηρίξουν αυτήν τη συμφωνία. Δυστυχώς, δεν τα κατάφερα. Το προσπάθησα τρεις φορές. Πιστεύω ότι ήταν σωστό να επιμείνουμε ακόμα και όταν οι ενδείξεις περί αποτυχίας ήταν υψηλές. Αλλά έγινε τώρα σαφές ότι δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας ένας νέος πρωθυπουργός να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας.

»Μετανιώνω και θα μετανιώνω πικρά για το γεγονός ότι δεν κατάφερα να ολοκληρώσω τις διαδικασίες για το Brexit. O διάδοχός μου πρέπει να βρει έναν τρόπο που να πάει τη χώρα προς τα εμπρός, ο οποίος θα τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Για να το επιτύχει, αυτός ή αυτή θα πρέπει να επιτύχει συναίνεση στο Κοινοβούλιο, κάτι που δεν κατάφερα εγώ. Μια τέτοια συναίνεση θα επιτευχθεί μόνο εάν οι δύο πλευρές της συζήτησης είναι διατεθειμένες να συμβιβαστούν».

«Ο πολιτικός κόσμος την τρέχουσα περίοδο στη χώρα βρίσκεται υπό πίεση, αλλά υπάρχουν τόσα πολλά που είναι καλά σε αυτήν τη χώρα. Τόσα πολλά για τα οποία μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι. Τόσα πολλά για τα οποία μπορούμε να αισιοδοξούμε. Το κάνω χωρίς κακή βούληση, αλλά με τεράστια και διαρκή ευγνωμοσύνη που είχα την ευκαιρία να υπηρετήσω τη χώρα που αγαπώ».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης