Πολιτική κυριαρχία Ερντογάν παρά τις απώλειες

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 31 Μαρτίου 2019, 19:29
Πολιτική κυριαρχία Ερντογάν παρά τις απώλειες

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναγνώρισε ότι το ισλαμοσυντηρητικό κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP πιθανόν έχασε τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης στις εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν χθες Κυριακή, υπογράμμισε ωστόσο ότι αυτό παραμένει το «πρώτο κόμμα» σε εθνικό επίπεδο.

   «Στην Κωνσταντινούπολη, οι περισσότεροι δήμοι είναι δικοί μας ή οι μάχες είναι ακόμη αμφίρροπες. Τι σημαίνει αυτό; Ακόμη κι αν ο λαός μας πήρε τον [μητροπολιτικό] δήμο, έδωσε τους περισσότερους δήμους στο AKP», υποστήριξε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του στην Άγκυρα.

   Ο μόνος λόγος που χάθηκαν ορισμένες πόλεις, έκρινε, είναι πως το κόμμα του δεν μπόρεσε να εκφραστεί επαρκώς ώστε να πείσει κάποιους ψηφοφόρους.

   Ο πρόεδρος της Τουρκίας πρόσθεσε ότι θα υποβληθούν προσφυγές στα εκλογοδικεία εναντίον των χθεσινών αποτελεσμάτων, όπου κριθεί ότι απαιτείται.

   Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν άλλες εκλογές για τεσσεράμισι χρόνια, αποκλείοντας το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

  «Από αύριο το πρωί, θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε για να εντοπίσουμε τις αδυναμίες μας και να τις διορθώσουμε», διαβεβαίωσε.

Θρίλερ για την Κωνσταντινούπολη

   Τη νίκη του στην Κωνσταντινούπολη ανακήρυξε με τη σειρά του ο υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον θώκο του δημάρχου της, ο Εκρέμ Ιμάμογλου, επικαλούμενος δεδομένα που έχει στη διάθεσή της η παράταξή του.

   «Θα ήθελα να ενημερώσω τους πολίτες της Κωνσταντινούπολης και όλης της Τουρκίας ότι, σύμφωνα με τους αριθμούς που έχουμε, είναι καθαρό ότι κερδίσαμε την Κωνσταντινούπολη», είπε ο Ιμάμογλου, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος  CHP, σοσιαλδημοκρατικό, αξιωματική αντιπολίτευση), αλλά και του αντιπολιτευόμενου κόμματος Iyi (δεξιά).

   Υποστηρίζοντας ότι έχει προβάδισμα 29.000 και πλέον ψήφων έναντι του υποψήφιου του κυβερνώντος κόμματος, ο Ιμάμογλου έκρινε πως είναι πλέον μαθηματικά «αδύνατον» ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, πρώην πρωθυπουργός και εξέχον στέλεχος του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και να το ανατρέψει.

   Νωρίτερα, ο Γιλντιρίμ ανακήρυξε τη δική του νίκη, παρότι τα μερικά αποτελέσματα προοιωνίζονταν μια εξαιρετικά αμφίρροπη μάχη.

   «Κερδίσαμε στην Κωνσταντινούπολη. Ευχαριστώ τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης για την εντολή που μου εμπιστεύθηκαν», είπε ο Γιλντιρίμ στους υποστηρικτές του.

 

Είναι αλήθεια πως η αντιπολίτευση κατάφερε να φτάσει πολύ κοντά στη νίκη και να απειλήσει το κόμμα του Προέδρου της Τουρκίας στην Πόλη. Ωστόσο αυτές οι τοπικές ανατροπές δεν επηρεάζουν τη συνολική πολιτική εικόνα της Τουρκίας, όπου η κυριαρχία του Ταγίπ Ερντογάν και των συμμάχων του ακροδεξιών είναι καθολική.

Το κουρδικό κόμμα HDP κατάφερε μερικές νίκες σε τοπικό επίπεδο στις περιοχές των Κούρδων στη ΝΑ Τουρκία. 

Το ουσιαστικό συμπέρασμα είναι πως μετά και από αυτή την εκλογική αναμέτρηση που ο ίδιος ο Ερντογάν ανέδειξε σε μείζονα πολιτική σύγκρουση, ο Πρόεδρος της Τουρκίας για τα επόμενα 4,5 χρόνια δεν αντιμετωπίζει καμία θεσμική αμφισβήτηση του ρόλου του, δεδομένου ότι αυτό το προσεχές διάστημα θα περάσει χωρίς εκλογές. Ούτε βουλευτικές, ούτε και προεδρικές.

Υπό τις παρούσες συνθήκες δηλαδή, ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει όλο τον χρόνο για να εμβαθύνει την κυριαρχία του καθεστώτος του στην Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι από την επαύριο των εκλογών, η Τουρκία εισέρχεται στη φάση της συστηματικής οικοδόμησης του καθεστώτος Ερντογάν, δηλαδή τον «Ερντογανισμό».

Είναι αλήθεια ότι από τη Δευτέρα 1η Απριλίου ο Πρόεδρος της Τουρκίας είναι υποχρεωμένος να εξαγγείλει σημαντικά οικονομικά μέτρα για την ανάσχεση της κατάρρευσης της τουρκικής οικονομίας. Είναι επίσης αλήθεια ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας κατάφερε να κερδίσει και αυτόν τον γύρο της αναμέτρησης, κάνοντας χρήση ενός οξύτατου εθνικιστικού και ισλαμιστικού λόγου και μιας ρητορικής που τον έφερε αντιμέτωπο με το σύνολο της Δύσης, αλλά και τις γειτονικές προς την Τουρκία χώρες.

Πολλοί πιστεύουν πως μετά τις εκλογές αυτές η ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν θα ορθολογικοποιηθεί. Ωστόσο, όλα δείχνουν πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι δύσκολο να συμβεί στην πραγματικότητα, διότι ο Ταγίπ Ερντογάν τελικά ελέγχει την Τουρκία μέσω αυτού του πολιτικού εργαλείου που λέγεται εθνικισμός και ισλαμισμός. Δύο χαρακτηριστικά που οδηγούν αναπόφευκτα στη σύγκρουση.

Οι πρώτες δηλώσεις του Ερντογάν

Πάντως, ο Ταγίπ Ερντογάν παραδέχτηκε απόψε ότι το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχασε ορισμένες πόλεις στις δημοτικές εκλογές  και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του θα επικεντρωθεί τώρα στην εφαρμογή μιας ισχυρής οικονομικής πολιτικής.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν τόνισε ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν σε περίπου 4,5 χρόνια, τον Ιούνιο του 2023, και ότι η Τουρκία σκοπεύει στο διάστημα αυτό να εφαρμόσει προσεκτικά ένα "ισχυρό οικονομικό πρόγραμμα", χωρίς να δεσμεύεται από τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

Σε δηλώσεις του σημείωσε ότι και πάλι το κόμμα του ήρθε πρώτο όπως σε όλες τις δημοτικές εκλογές των τελευταίων ετών, αλλά και ότι η συμμαχία με το εθνικιστικό κόμμα ήρθε στην πρώτη θέση. Ακολούθως σημείωσε την επιτυχία στους δήμους της Νοτιανατολικής Τουρκίας σε περιοχές που είναι πλειοψηφία ο κουρδικής καταγωγής πληθυσμός και πρόσθεσε πως πλέον μέχρι το 2023 υπάρχει μια μακρά περίοδος χωρίς εκλογές για να γίνει αποτελεσματικό έργο ιδιαίτερα στο οικονομικό πρόγραμμα για ανάκαμψη της χώρας.

Τα ποσοστά των εκλογών

Με καταμετρημένο το 96,5% των ψήφων στην Κωνσταντινούπολη όπου όπως προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις η ψαλίδα έκλεισε αλλά ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος και τελευταίος πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ διατήρησε το προβάδισμα με 48,97% έναντι 48,42% του υποψηφίου της Αξιωματικής αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου και φαίνεται να επικρατεί οριακά ως νέος Δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης με 40.000 περίπου ψήφους διαφορά.

Στη Άγκυρα με καταμετρημένο το 85% των ψήφων κόβει το νήμα ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Μανσούρ Γιαβάς με 50,3 έναντι 47,45 του Μεχμέτ Οζχασεκί του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Η Σμύρνη είναι η μόνη μεγαλούπολη όπου το αποτέλεσμα ξεκαθάρισε αρκετά νωρίς. Νέος δήμαρχος θα είναι ο Μουσταφά Τουντς Σογιέρ με 58% έναντι 38% του Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί.

Με τα μέχρι στιγμής ανεπίσημα αποτελέσματα το κυβερνών κόμμα παίρνει 16 μητροπολιτικούς και 25 Δήμους πόλεων ενώ το Ρεπουμπλικανικό 10 μητροπολιτικούς και 10 πόλεων συνολικά.

Η χρωματική απεικόνιση των κομμάτων που προηγούνται ανά περιφέρεια, με καταμετρημένο το 85,36% των ψήφων

 

Μπιναλί Γιλντιρίμ

Αιματηρές εκλογές: Τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες σε επεισόδια έξω από τις κάλπες

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι κατά την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας διαπιστώθηκαν 310 περιστατικά από τα οποία τα 62 ήταν προπηλακισμοί ή τραυματισμοί και τα 20 παράνομη οπλοφορία. 

 

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι την ημέρα των εκλογών σκοτώθηκαν δύο άτομα ενώ άλλα δύο είχαν χάσει τη ζωή τους πριν ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία. Συνολικά στους τέσσερις ανέρχονται σύμφωνα με αυτή την επίσημη ανακοίνωση οι νεκροί συμπεριλαμβανομένων αυτών που είχαν σκοτωθεί σε προηγούμενες συμπλοκές και γίνεται και μια σύγκριση με τις δημοτικές εκλογές του 2014 όπου σημειώνεται πως τότε είχαν σκοτωθεί 14 άτομα την ημέρα των εκλογών και πέντε πριν την ημέρα των εκλογών.

Πιο συγκεκριμένα, δύο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους μετά από διαπληκτισμό σε εκλογικό κέντρο στην περιοχή Μαλάτεια, στην ανατολική Τουρκία και έχει συλληφθεί ένας άνδρας. Ο Ταγίπ Ερντογάν, αφού ψήφισε, δήλωσε ξαφνιασμένος από το περιστατικό που ερευνάται. Υπολογίζεται ότι περίπου 553.000 αστυνομικοί και μέλη των σωμάτων ασφαλείας βρίσκονται επί ποδός σε όλη τη χώρα. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, στο Ντιγιάρμπακιρ δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν σε καβγά, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά. Ένας ακόμη άνθρωπος τραυματίστηκε από μαχαίρι σε καβγά 15 ατόμων στην συνοικία Καντίκιοϊ της Κωνσταντινούπολης. 

Οι εκλογές σε αριθμούς

Περισσότεροι από 44 εκατομμύρια ψηφοφόροι αναμενόταν να ψηφίσουν στα 142.777 εκλογικά κέντρα στις 30 μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας. Ακόμη 12,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι αναμένονταν στα 51.851 εκλογικά κέντρα στις υπόλοιπες 51 επαρχίες της Τουρκίας. 

Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων ήταν 8.270. Από αυτούς θα εκλεγούν 30 δήμαρχοι μητροπολιτικών δήμων και άλλοι 1.359 δήμαρχοι για τα επόμενα πένε χρόνια.

Στις κάλπες που στήθηκαν, οι ψηφοφόροι ψήφισαν όχι μόνο για δημάρχους και για τα δημοτικά συμβούλια, αλλά και τους αντίστοιχους κοινοτάρχες (μουχτάρ) οι οποίοι εκλέγονται σε κάθε γειτονιά, και εκτελούν αρκετές από τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα ΚΕΠ στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, δήλωσε ότι στην ψηφοφορία είχαν δικαίωμα συμμετοχής και 53.099 Σύροι που έχουν πάρει τουρκική υπηκοότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ανώτατου εκλογικού συμβουλίου το 50,7% των ψηφοφόρων είναι γυναίκες και το 49,3% άντρες.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 1 Απριλίου 2019, 04:31