Τρεις ρουκέτες εκτοξεύθηκαν το βράδυ της Κυριακής από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του νότιου Ισραήλ, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Οι δύο εξ αυτών αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος, διευκρίνισε το ισραηλινό επιτελείο, ενώ η τρίτη έπληξε δρόμο προκαλώντας υλικές ζημιές και φωτιά η οποία κατασβέστηκε γρήγορα, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σειρήνες ήχησαν στην πόλη Σντερότ, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη φεστιβάλ μουσικής, και σε αρκετές άλλες κοινότητες στο νότιο Ισραήλ.

Η υπηρεσία πρώτων βοηθειών Μαγκέν Νταβίντ Αντόμ γνωστοποίησε ότι προσέφερε φροντίδες σε επτά ανθρώπους, έξι που καταλήφθηκαν από πανικό και μια 30χρονη γυναίκα που έπεσε καθώς έσπευδε σε καταφύγιο.

Τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν μια σειρά θέσεων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για την εκτόξευση δύο ρουκετών από τον θύλακα. Μέσα σε περίπου μία εβδομάδα, έχουν εκτοξευθεί εννιά ρουκέτες από τον θύλακα εναντίον του νότιου Ισραήλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης για τις εκτοξεύσεις των ρουκετών. Εκπρόσωποι της Χαμάς, του ριζοσπαστικού ισλαμιστικού κινήματος που ασκεί την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, διαβεβαίωσαν ότι οι επιθέσεις αυτές έγιναν από μεμονωμένους Παλαιστίνιους και όχι από τις Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, τον ένοπλο βραχίονα της οργάνωσης.

Εκπρόσωπος της Χαμάς προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση αν οι ισραηλινές αρχές δεν δείξουν έμπρακτα ότι δεσμεύονται να εφαρμόσουν όσα συμφωνήθηκαν με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου.

Οι εκτοξεύσεις ρουκετών και απόπειρες παρείσφρησης Παλαιστίνιων στην ισραηλινή επικράτεια, καθώς και τα πλήγματα του ισραηλινού στρατού σε αντίποινα απειλούν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, την ώρα που το Ισραήλ ετοιμάζεται για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα προτιμούσε να αποφύγει νέα κλιμάκωση στη Γάζα ώστε οι εκλογές να διεξαχθούν σε κλίμα συγκριτικής ηρεμίας, ωστόσο πολιτικοί του αντίπαλοι απαιτούν πιο δυναμική δράση εναντίον της Χαμάς.

Την Παρασκευή, ο Μοχάμαντ Αμάντι, απεσταλμένος του Κατάρ, μετέβη στη Γάζα για συνομιλίες με την ηγεσία της Χαμάς και ζήτησε να παραμείνει σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές. Χθες Κυριακή, οι αρχές του Κατάρ διένειμαν χρηματικό ποσό για να προσφερθεί βοήθεια σε 100.000 φτωχές οικογένειες στη Γάζα, με 100 δολάρια να αναλογούν στην καθεμία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης